Magyarország tortája 2020-ban több szálon is kötődik az általunk kedvelt és népszerűsített birshez. A recept nem a nyers birsalmát, hanem annak feldolgozott változatait tartalmazza: birszselé, birskompót és birspálinka egyaránt megtalálható a különleges országtortában. Ha kíváncsiak vagyunk melyik torta lett az ország tortája 2020-ban, hát ez maga a Kíváncsiság, mivel pontosan ez a neve Magyarország díjnyertes tortájának 2020-ban: Curiositas, ami latinul kíváncsiságot illetve különlegességet is jelent.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által 14. alkalommal meghirdetett „Magyarország Tortája” versenyen a cukrászoknak élőben kellett elkészíteniük a tortákat, amelyeket a zsűri szakmai szempontok alapján pontozott. A győztes torta – „CURIOSITAS – Kíváncsiság” – Füredi Krisztián, tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmesterének alkotása lett.

A 2020-as Magyország tortájának összetevői

2020. augusztus 19-től kapható az ország néhány neves cukrászdájában, ha meg szeretnénk megkóstolni ezt a birses-mandulás finomságot. Az országtortát árusító cukrászdák, kávézók folyamatosan bővülő listája innen tölthető le.

Nézzük a hozzávalókat:

A torta 24 cm átmérőjű, 16 szeletes, 1 szelet súlya 125 gramm.

Mandulás piskóta

  • 123 g vaj
  • 109 g cukor
  • 103 g pirított mandulaliszt
  • 47 g pudingpor
  • 49 g tojássárgája
  • 70 g tojásfehérje
  • 82 g 32% tejszín* 

A vajat a cukorral, mandulaliszttel, pudingporral elkezdjük habosítani, cukrászfáklyával rámelegítünk közben az üstre, majd szépen lassan hozzáadjuk a tojásokat, majd a tejszínt is hozzácsurgatjuk. 2 db 22 cm-es karikába egyenletesen elkenjük és 170 °C-on 22 percig sütjük. 

Birs zselé

288 g birs püré/velő*
135 g birs kompót*
22 g cukor
7 g nh pektin
6 g citromlé
10 g zselatin por
50 g víz 
13,5 g birs pálinka* 

A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a zselatint, majd félre tesszük. A birs pürét a citromlével 40 °C-ra melegítjük, hozzáadjuk a cukorral elkevert pektint és felforraljuk. Hozzáadjuk az előbb elkészített zselatin masszát és a birs darabokat, majd, ha kihűlt, belekeverjük a pálinkát. Az egyik lapra ráhelyezünk egy 22 cm-es karikát, rákenjük a zselét és kifagyasztjuk.

Ropogós réteg

65 g 35,5% tejcsokoládé*
4 g törökmogyoróolaj
38 g hántolt ostya*
0,55 g tengeri sópehely* 

A tejcsokit és a mogyoróolajat 45 °C-ra melegítem, majd hozzáadom a sópelyhet és az apróra tört hántolt ostyatörmeléket. Jól elkeverem, majd a másik lapra kenem. 

Mandula mousse

144 g tej 2,8%
30 g tojássárgája
100 g 100% mandula paszta*
225 g 28% fehér csokoládé*
6,6 g zselatin por
33 g víz
270 g 32% tejszín*
2 g kezeletlen héjú narancs reszelt héja 

A zselatinmasszát elkészítjük vízből és a zselatin porból. A tejet a sárgájával, mandulapasztával, és a narancshéjjal 50 °C-ra melegítjük, majd félretesszük pihenni. Amikor a narancs íze kioldódott felmelegítjük 85 °C-ra és ráöntjük a csokoládéra, hozzáadjuk felolvasztva a zselatinmasszát és rúdmixerrel egyneműsítjük. Ha 38 °C-ra visszahűlt, hozzákeverjük a lágyra vert tejszínhabot. 

Étcsokoládés áthúzó

14,6 g víz
20 g cukor
20 g glükózszirup
13,3 g sűrített tej
3,3 g 100% kakaómassza
13,3 g 60 % étcsokoládé* 
2,6 g zselatin
13,3 g víz 

A zselatinmasszát elkészítjük a vízből és a zselatin porból. A vizet, cukrot, glükózt 103 °C-ra melegítjük, a kakaómasszát, étcsokit, sűrített tejet kimérjük egy kancsóba, ráöntjük a 103 °C-os szirupot, majd a zselatint és botmixerrel egyneműsítjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. 

Díszítés

  • 16 szem arany lüszterrel színezett pörkölt egész mandula
  • 16 db négyzet alakú csokoládédísz (2,5×2,5 cm-es)
  • transzferfólia* 

1 db 24 cm átmérőjű (16 szeletes) torta összeállítása

Választó fóliával kibélelünk egy 24 cm-es tortakarikát. Az alsó lapot megkentük a ropogóssal, majd a karika közepére helyezzük. A karikába töltünk a mousse-ból 40 dkg-ot, kicsit kihűtjük, majd ráhelyezzük a zselével együtt kifagyasztott második lapot. Végül a karikát teletöltjük a maradék mousse-szal. Fagyasztóban kifagyasztjuk, majd áthúzzuk az étcsokoládés glasszázzsal, szeleteljük, vaxoljuk és ráhelyezzük a díszeket. 

*A nyertes torta Andros Chef 90%-os birs pürével és birs kompóttal, Árpád Prémium Bársony Birs pálinkával, Belcolade 35,5%-os tejcsokoládéval, Cacao Barry hántolt ostyával és 100%-os mandula pasztával, Callebaut W2 28%-os fehércsokoládéval, Callebaut 60%-os étcsokoládéval, 32%-os DEBIC tejszínnel, Wiberg tengeri sópehellyel és IBC Phoebe 3 transzferfóliával készült. (Forrás: https://fmc.hu/)

 Mennyibe kerül a Curiositas, az ország tortája 2020-ban?

Sajnos 2020-ban a tavaszi fagyok miatt csökkent a gyümölcshozam, ezért sok helyen a birs ára is emelkedett. Az import alapanyagok a Covid miatt tovább éreztették árdrágító hatásukat. A penzcentrum.hu weboldalon részletesen is olvashatunk arról, hogy tavalyhoz képest hogyan változtak a gyümölcsalapanyagokat tartalmazó sütemények árai.

2020-ban egy szelet Curiositas 850 Ft-ba kerül, bár Budapest nevesebb cukrászdáiban akár 950 Ft-ot is elkérhetnek Magyarország tortájának egy szeletéért.

Ez a minőségi sütemény nem olcsó, de mindenképpen érdemes a különleges ízharmónia miatt megkóstolni! Az ország tortájának részletes receptjét hamarosan feltöltjük!
Összegzés
recipe image
Recept neve
Az ország tortája 2020: Curiositas - recept birszselével, birspálinkával és birskompóttal
Szerző:
Közzétéve
Átlagos értékelés
3.51star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)