A birsalma befőtt elkészítése viszonylag egyszerű, bár a hámozással és a darabolással járó munka itt is elkerülhetetlen. Cserében egész télen élvezhetjük a mennyei csemegét.
Ebben a birsalma befőtt receptben a birsalma befőtt tartósítószer nélkül készül, így a pici babák és az ezekre érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.
Lássuk tehát, hogy készül ez a különlegesen finom, keleties ízvilágú csemege, azaz a birsalma befőtt, tartósítószer nélkül!
A birsalma befőtt recept elkészítési ideje összesen körülbelül hetven perc.
Birsalma befőtt hozzávalók:
- Ebből a mennyiségből körülbelül három darab 750 ml-es befőtt fog készülni.
Így tehát, először is, szükségünk lesz 3 db, nagyon jól záródó, fertőtlenített, lehetőleg csavaros tetejű üvegre. - 1,5 kg birsalma (Hámozással, tisztítással együtt lesz ez akkor lesz körülbelül ennyi, ha 2,5 kg birsalmát vásárolunk.)
- 1,5 liter víz
- 40 dkg cukor: ezt nem javasoljuk elhagyni a birsalma fanyar alapíze miatt, de kísérletezhetünk kisebb mennyiséggel vagy egészségesebb édesítőkkel.
- Fűszerek: igény szerint fahéj, szegfűszeg, kardamom, csillagánizs.
(Bármelyik elhagyható vagy helyettesíthető néhány darab tisztított bio citrom héjával.) - A főzéshez: további 1-2 db citrom.
Előkészítés:
Megtisztítjuk, meghámozzuk és feldaraboljuk a birsalmákat.
Legyünk szigorúak a megbarnult, megrothadt részekkel is, hiszen ezek jelenlététől az egész befőtt megromolhat! Csak tökéletes darabokat használjunk fel!
Az így elkészített birsalmát 1,5 liter citromos vízbe helyezzük azért, hogy ne barnuljanak meg.
Főzés:
- Ebben a citromos áztató lében és a viszonylag kis mennyiségű vízben feltesszük főni a birsalmákat, lehetőleg egy nagyobb lábasban. Igény szerint fűszerezhetjük és cukrozhatjuk.
- A vizet addig melegítjük, amíg a birsalma darabok körülbelül félig megpuhulnak.
- Kiszedjük a birsalmákat, elosztjuk őket a három üvegben egyenletesen.
- A maradék főzőlevet felforraljuk és a birsalmákra öntjük. Igyekezzünk, nehogy kihűljenek!
- Az üvegeket alaposan lezárjuk és fejükre állítjuk! Így tartósítószer nélkül is sterilizálódik.
- Egy-két napra száraz dunsztba tesszük.
A birsalma befőttet száraz, hűvös helyen érdemes tárolni. Készíthetünk belőle levest, mártást, szószt vagy fogyaszthatjuk önmagában, kompótként is.
Kedves Antal Pap Judit! Örömmel olvastuk birsalma befőtt télire receptjét. Egyetlen sorához szeretnék hozzászólni: az üvegeket alaposan lezárjuk és fejükre állítjuk,így tartósítószer nélkül is sterilizálódik.Én az üvegfedőkre néhány csepp pálinkát teszek, üdvözlettel:Molnár Istvánné Jutka
Én évek óta ezt a mógszert követem, nagyon finom a végeredmény, és eddig még mindig elállt.
💌