A Birsalma virága, a birsalma virágzási ideje 2023-ban

A birsalma virága és virágzás jellemzői

A birsalma virága a rózsafélék (Rosaceae) család tagja, mutatós, ötszirmú virágai sárgászöld, aromás gyümölcsöket hoznak.

A birsalmafa virága feltűnő, fehér vagy kagylórózsaszínű virágokkal ékeskedik.

A birsalmafa virágzáshoz szükséges gondozás

A birsalma virágzásához teljes napsütésre van szükség. Fontos a jó vízelvezetésű talaj, valamint a rendszeres öntözés.  A metszés követelményeinél más-más szempontot kövessünk. A közönséges birsalmát télen illetve kora tavasszal érdemes metszeni.

Ha a birs virágzásakor meleg, párás az idő, akkor a tűzelhalás is meg­támadhatja a birsfákat. Nagyon fontos a megelőzés, ezért csak teljesen egészséges sza­porítóanyagot ültessünk. Fontos továbbá, hogy a kezdetben felismerjük a fertőzést, ezért birs virágzáskor mindenképpen felügyeljük az ültetvényt.

Birsalma virág, birsalma virágzás 2022, 2023,

A kórokozó ugyanis a virágzó birs fákat veszélyezteti. A fertőzés létrejöttéhez legalább 15,6 °C napi középhőmérséklet és nedvesség szükséges. A fertőző anyagot nem csak a szél vagy az eső, de a rovarok is szállítják a birs virágaira. Fertőzés­kor a birs virágai vizenyősek lesznek és elfeketednek, a hajtások hervadni kezdenek, elszáradnak, a háncsszövet meg­barnul. A vesszőkön, ágakon sebek keletkeznek, amelyekből baktériumnyálka ürül ki, súlyos esetekben ágelhalás, majd fapusztulás követ­kezik be. Az elszáradt levelek az ágon maradnak.

A fertő­zött növényi részeket azon­nal távolítsuk el.

 

A birsalma virágzási ideje 2023-ban

A birs virágzási ideje és érés időpontja között általában négy-öt hónap telik el. A birs virágzás ideje 2023 évben május hónap, így ez a tavasz egyik legszebb virágzó gyümölcs fája.

 

Birsalma virág, birsalma virágzás képek

 

Összegzés
A Birsalma virága, a birsalma virágzási ideje
Cikk címe
A Birsalma virága, a birsalma virágzási ideje
Leírás
Mikor virágzik a Birs 2023-ban? A birs virágról és a birsalma virágzásról hasznos információk. Birsalam virágzás, birsalma virág képekben, birsalma permetezése virágzáskor
Szerző
Közzé tette
Bükkábrányi Birs
Logó