Hazánkban az ősz egyik fantasztikus ajándéka a birsalma! 10-15 fajta birsalmát termesztünk itthon kellemesen édeskés, savanykás ízéért, sokoldalú felhasználásáért. Feldolgozása picit nehezebb a keményebb állaga miatt, viszont megéri a fáradozást.

 

A férfiak inkább folyékony formájában szeretik, mint minden más gyümölcsöt J (2016-ban az Év Pálinkáját, birspálinkák ötvözetéből készítették.), a sütést, főzést kedvelők pedig gazdag fantáziával tehetik színesebbé a mindennapok illetve az ünnepnapok étkezéseit a birsalmás ételekkel.

 

A birs élettani hatása is rendkívüli: a benne lévő pektin serkenti a vérkeringést és segíti a szervezet méregtelenítését. Az antocán baktériumölő hatású. Különlegesen magas P-vitamin-tartalma gátolja az öregedési folyamatokat, és elősegíti a C- vitamin hatásának kifejtését. Kiváló A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitaminforrás. Gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor).

 

Bővebben: 

A BIRSALMA JÓTÉKONY HATÁSAI ÉS FELHASZNÁLÁSA

 

Kulináris élvezeteket ígértem birs receptekkel – legalábbis gondolatban, úgyhogy nézzük, milyen finomságokat készíthetünk belőle sütve, főve, kandírozva, gyümölcsléként, köretként, illatosítóként…és bármit, ami fantáziánkból merítünk.

 

Ami elsőként eszünkbe jut a birsalma felhasználásakor természetesen egy desszert, a birsalma sajt.  Mivel nagymamáink klasszikus édessége nem hiányozhat az ünnepi asztalról, megosztom a receptjét. Sokáig eláll hűvös helyen egy sütőpapírba csomagolva – ha alaposan kiszárítjuk – , így a birsalmasajt tárolása sem okoz gondot.

 

Elkészítési idő viszont hosszú, közel három óra!! A  helyzetünk nem rózsás ha erre vállalkoztunk, mert folyamatos mellette állást, kevergetés igényel!  Szóval akkor kezdjünk hozzá, ha időnk engedi! De: megéri!

 

Birsalma sajt készítése

 

Birsalmasajt Hozzávalók:

 

  • 1 kg tisztított, feldarabolt birsalma
  • 0.75 kg kristálycukor
  • 1 db bio citrom
  • 10 dkg durvára vágott dió

 

A Birsalmasajt elkészítése

 

  • A birsalmák felületéről ledörzsöljuk a bolyhokat és alaposan megmossuk.
  • Kivágjuk a csumát és a hibás részeket
  • Hámozás nélkül feldaraboljuk
  • Nagyon sűrűre kell főzni, egyébként nem szilárdul meg
  • Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi
  • belecsavarjuk a fél citrom levét
  • puhára főzzük
  • a levét leszűrjük egy pohárba és miközben folytatjuk a munkát, bekortyolgatjuk
  • a leszűrt, lecsepegtetett birset botmixerrel pépesítjük.
  • majd a citrom másik felét hozzáadva, főzzük, sűrítjük ( közel 60 percig)
  • a hozzáadott cukorral tovább főzzük, folyamatosan keverjük (kb.30 percig)
  • akkor kész, ha csepp-próbánk azonnal megdermed.
  • hozzáadjuk ilyenkor még a darabolt diót
  • sütőpapírral bélelt tetszetős formába öntjük, szárítjuk
  • szárítás közben forgatjuk, hogy egyenletesen kiszáradjon
  • ha ez megtörtént, sütőpapírba csomagolva, hűvös helyen tároljuk.

 

Ha nem tudunk elég időt szakítani ennek a klasszikus csemegének az elkészítésére, akkor sem maradunk ki a birs illatos zamatából, mert bőven van választék a kevésbé időigényes birslekvár, birsalma mártás, birsalma kompót, birsalma lé, birs kompót, birsalmaszörp készítésére.

 

A klasszikus étel után, megosztom most másik kedvencemet, a birsalmalevest:

 

Birsalma leves recept

 

Nagyon finom, üdítő és egészséges, mellette a glutén- és laktózmentes változatát is egyszerű elkészíteni:

 

Birsalma leves Hozzávalók:

 

  • 5 db közepes birsalma
  • 1 tk szegfűszeg
  • 1 tk szegfűbors
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 db bio citrom leve és héja
  • 1 tk só
  • 2-3 ek xilit
  • 2 dl laktózmentes főzőtejszín
  • 2 ek gluténmentes vanília pudingpor vagy ha nincs, rizsliszt

 

A birsalmaleves gyors elkészítése:

 

Másfél (vagy kevesebb) liter vízben feltesszük főzni a megtisztított, feldarabolt birsalmákat. Hozzáadjuk a fűszereket, majd ha ízlésünk szerinti állagát elérte a gyümölcs, behabarjuk a pudinggal elkevert főzőtejszínnel. Kóstolás után ízlésünk szerint játszhatunk az ízekkel.

 

Az előételhez ajánlok még egy főételt is a birsalma szerelmeseinek, ez pedig egy ünnepi

 

Kacsasült birsalmával

 

Kacsasült birsalmával

recept Hozzávalói:

 

  • 2 kg kacsa
  • 50 – 70 dkg birsalma
  • ízlés szerinti szegfűszeg
  • olaj
  • só, bors

 

 A birsalmás kacsasült elkészítése

 

  • A megpucolt kacsa belsejét sózzuk, borsozzuk (fehér borsot, vagy színes borsot használjunk hozzá), elnegyedelt birsalmát  teszünk bele, aztán a külső felét is besózzuk.
  • Tepsibe helyezzük, és mellé fektetjük a megmaradt birsalmákat melyekbe szegfűszeget tűzdelünk.
  • Egy kevés olajat, és vizet teszünk alá és gyakori locsolgatás mellet pirosra sütjük.
  • A kacsa belsejéből kiszedjük a birsalmákat és a tepsiben levőkkel együtt összetörjük, hozzátesszük a pecsenye levét, és sűrű péppé főzzük.

 

A további birsalma, birskörte recepteket megtaláljuk a következő oldalakon:

 

Nosalty receptjei

Mindmegette receptjei

Cookpad

 

Jó étvágyat és további kellemes kísérletezést a birsalmával!

 

…..ha nincs időnk hozzá, de már megvettük, akkor se ijedjünk meg, nem megy kárba, dobjuk a cefrébe!