A birsalma édes és virágos ismertetőit két birsalmaszörp receptje ragadja meg. Az első inkább fűszeres- és egy ízletes birsszirup, amely készen áll az őszi koktélokhoz és az ősz hangulatához.
A birs egy őszi gyümölcs, amely alkalmas a hűvösebb szezon koktéljaira. A sárga gyümölcs aromái almára, körtére emlékeztetnek egy csipetnyi citrusfélékkel. Főzéskor a kemény, fanyar hús megpuhul és rózsaszínessé válik, virágos jegyekkel és édes ízzel.
A birsalma szörphöz való birsszirup elkészítése lényegében birsalmalekvár elkészítését és a folyadék felhasználását jelenti. A főzés során rostanyagok szabadulnak fel, amely sűrű szirupot eredményez, amelyet finoman leszűrnek és palackoznak.
Az első birsalma szörp recept egy fűszeresebb birsalma szörp, amely csillagánizst, kardamom hüvelyt, fahéjat, szegfűszeget és szegfűbors bogyókat használ.
A recept fűszeres összetevői ízlés szerint adagolhatók, meghatározva ezzel az ízek intenzitását.
Fűszeres birsalma szörp
Hozzávalók
- 2 közepes birs, egyenként körülbelül 250 g
- 2 csésze víz
- 2 csésze cukor
- 1 közepes méretű citrom, frissen facsart
- 1 db csillagánizs
- 4 szem kardamom
- 1 fahéj rúd
- 2 db szegfűszeg
- 2 szem szegfűbors
Elkészítéshez ajánlott: kis serpenyő, finom szűrő, tölcsér, üvegpalackba forgatható, zöldséghámozó
- Egy kis serpenyőben pirítsuk illatosra a csillagánizst, a kardamom hüvelyt, a fahéjat, a szegfűszeget és a szegfűbors bogyókat. Vegyük le a tűzről és tegyük félre.
- A birsalma szörp elkészítéséhez mossa meg és szárítsa meg a gyümölcsöt. Zöldséghámozóval hámozzuk meg a gyümölcsöt, és tartsuk meg a héját. A magházat eltávolítjuk és vágja hosszában vékony szeletekre a gyümölcsöt.
- Egy serpenyőben forraljuk fel a cukrot és a vizet. Hozzáadjuk a felszeletelt birsalmát, a héját, a citromlevet és a pirított fűszereket.
- Lassú tűzön, enyhén lefedve pároljuk körülbelül 45 perctől egy óráig. A gyümölcs rózsaszínű lesz, villával könnyen átszúrható.
- Hagyja kihűlni, majd távolítsa el a gyümölcsöt.
- Finoman szűrjük le a szirupot egy lengőtetős üvegbe, és tároljuk a hűtőszekrényben legfeljebb két hétig.
Egyszerű, klasszikus birsalma szörp recept
Az egyszerűség kedvéért a klasszikus birsalmaszörphöz vegyünk 1 kg birsalmát és feleannyi cukrot, ami jelen esetben 500 g cukrot jelent. A kellemes ízhez még használjunk 2 db biocitromot (reszelt héj + citromhéj)!
- A megtisztított birsalmát felnegyedeljük és kimagozzuk, majd a negyedeket feldaraboljuk.
- Az apróra vágott birsalmát 100 g cukorral, citromlével és citromhéjjal egy lábasba tesszük.
- Felöntjük 1 l vízzel és felforraljuk, majd lefedve pároljuk kb. 45 perc puhára, alkalmanként megkeverve.
- Hagyjuk kihűlni, majd szitán átszűrjük egy lábasba, alaposan kinyomkodjuk a birsalmát.
- Hozzákeverjük a maradék cukrot, majd 5 percig erőteljesen forraljuk.
- Töltsük a gyümölcslevet üvegekbe.
- Szorosan zárd le, és hagyd kihűlni a birsalma levét.
Mennyi birs kell a klasszikus birsalmaszörphöz?
Kedves Kami! A receptet kiegészítettem, mivel kimaradt a mennyiség!
1000 g birshez mehet 500 g cukor (vagy kevesebb), de mivel ez szörp, ezért a cukor adja meg az élményt.
Mindkét receptnél 45-60 perc főzési idő van a leírásban, ehhez képest a keretes összegzésben 30 perc…
Köszönöm az észrevételt! Kijavítottuk. 🙂