Hazánkban az ősz egyik fantasztikus ajándéka a birsalma! 10-15 fajta birsalmát termesztünk itthon kellemesen édeskés, savanykás ízéért, sokoldalú felhasználásáért. Feldolgozása picit nehezebb a keményebb állaga miatt, viszont megéri a fáradozást.
A férfiak inkább folyékony formájában szeretik, mint minden más gyümölcsöt J (2016-ban az Év Pálinkáját, birspálinkák ötvözetéből készítették.), a sütést, főzést kedvelők pedig gazdag fantáziával tehetik színesebbé a mindennapok illetve az ünnepnapok étkezéseit a birsalmás ételekkel.
A birs élettani hatása is rendkívüli: a benne lévő pektin serkenti a vérkeringést és segíti a szervezet méregtelenítését. Az antocán baktériumölő hatású. Különlegesen magas P-vitamin-tartalma gátolja az öregedési folyamatokat, és elősegíti a C- vitamin hatásának kifejtését. Kiváló A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitaminforrás. Gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor).
Bővebben:
Kulináris élvezeteket ígértem birs receptekkel – legalábbis gondolatban, úgyhogy nézzük, milyen finomságokat készíthetünk belőle sütve, főve, kandírozva, gyümölcsléként, köretként, illatosítóként…és bármit, ami fantáziánkból merítünk.
Ami elsőként eszünkbe jut a birsalma felhasználásakor természetesen egy desszert, a birsalma sajt. Mivel nagymamáink klasszikus édessége nem hiányozhat az ünnepi asztalról, megosztom a receptjét. Sokáig eláll hűvös helyen egy sütőpapírba csomagolva – ha alaposan kiszárítjuk – , így a birsalmasajt tárolása sem okoz gondot.
Elkészítési idő viszont hosszú, közel három óra!! A helyzetünk nem rózsás ha erre vállalkoztunk, mert folyamatos mellette állást, kevergetés igényel! Szóval akkor kezdjünk hozzá, ha időnk engedi! De: megéri!
Birsalma sajt készítése
Birsalmasajt Hozzávalók:
- 1 kg tisztított, feldarabolt birsalma
- 0.75 kg kristálycukor
- 1 db bio citrom
- 10 dkg durvára vágott dió
A Birsalmasajt elkészítése
- A birsalmák felületéről ledörzsöljuk a bolyhokat és alaposan megmossuk.
- Kivágjuk a csumát és a hibás részeket
- Hámozás nélkül feldaraboljuk
- Nagyon sűrűre kell főzni, egyébként nem szilárdul meg
- Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi
- belecsavarjuk a fél citrom levét
- puhára főzzük
- a levét leszűrjük egy pohárba és miközben folytatjuk a munkát, bekortyolgatjuk
- a leszűrt, lecsepegtetett birset botmixerrel pépesítjük.
- majd a citrom másik felét hozzáadva, főzzük, sűrítjük ( közel 60 percig)
- a hozzáadott cukorral tovább főzzük, folyamatosan keverjük (kb.30 percig)
- akkor kész, ha csepp-próbánk azonnal megdermed.
- hozzáadjuk ilyenkor még a darabolt diót
- sütőpapírral bélelt tetszetős formába öntjük, szárítjuk
- szárítás közben forgatjuk, hogy egyenletesen kiszáradjon
- ha ez megtörtént, sütőpapírba csomagolva, hűvös helyen tároljuk.
Ha nem tudunk elég időt szakítani ennek a klasszikus csemegének az elkészítésére, akkor sem maradunk ki a birs illatos zamatából, mert bőven van választék a kevésbé időigényes birslekvár, birsalma mártás, birsalma kompót, birsalma lé, birs kompót, birsalmaszörp készítésére.
A klasszikus étel után, megosztom most másik kedvencemet, a birsalmalevest:
Birsalma leves recept
Nagyon finom, üdítő és egészséges, mellette a glutén- és laktózmentes változatát is egyszerű elkészíteni:
Birsalma leves Hozzávalók:
- 5 db közepes birsalma
- 1 tk szegfűszeg
- 1 tk szegfűbors
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 db bio citrom leve és héja
- 1 tk só
- 2-3 ek xilit
- 2 dl laktózmentes főzőtejszín
- 2 ek gluténmentes vanília pudingpor vagy ha nincs, rizsliszt
A birsalmaleves gyors elkészítése:
Másfél (vagy kevesebb) liter vízben feltesszük főzni a megtisztított, feldarabolt birsalmákat. Hozzáadjuk a fűszereket, majd ha ízlésünk szerinti állagát elérte a gyümölcs, behabarjuk a pudinggal elkevert főzőtejszínnel. Kóstolás után ízlésünk szerint játszhatunk az ízekkel.
Az előételhez ajánlok még egy főételt is a birsalma szerelmeseinek, ez pedig egy ünnepi
Kacsasült birsalmával
A Kacsasült birsalmával
recept Hozzávalói:
- 2 kg kacsa
- 50 – 70 dkg birsalma
- ízlés szerinti szegfűszeg
- olaj
- só, bors
A birsalmás kacsasült elkészítése
- A megpucolt kacsa belsejét sózzuk, borsozzuk (fehér borsot, vagy színes borsot használjunk hozzá), elnegyedelt birsalmát teszünk bele, aztán a külső felét is besózzuk.
- Tepsibe helyezzük, és mellé fektetjük a megmaradt birsalmákat melyekbe szegfűszeget tűzdelünk.
- Egy kevés olajat, és vizet teszünk alá és gyakori locsolgatás mellet pirosra sütjük.
- A kacsa belsejéből kiszedjük a birsalmákat és a tepsiben levőkkel együtt összetörjük, hozzátesszük a pecsenye levét, és sűrű péppé főzzük.
A további birsalma, birskörte recepteket megtaláljuk a következő oldalakon:
Jó étvágyat és további kellemes kísérletezést a birsalmával!
…..ha nincs időnk hozzá, de már megvettük, akkor se ijedjünk meg, nem megy kárba, dobjuk a cefrébe!
Trackback/Pingback