A birsalmasajt cukor nélkül többféleképpen elkészíthető, ha diétás finomságra vágyunk. Ha szeretjük a birs fanyarságát, akkor simán cukormentesen, de ha ragaszkodunk az édes íz élményhez, akkor a birsalmasajt készítése természetes édesítővel, pl. eritrittel is kivitelezhető. Cukorbetegek számára is kiváló birsalmasajt receptek következnek.
A legegyszerűbb cukormentes birsalmasajt változat szerint az édes ízről is lemondunk, mert kihagyjuk a cukrot (és a többi édesítőt) a birssajtból.
Hozzávalók:
- 1,5-2 kg birs
- 1 db citrom
- vanília aroma/vanília kikapart belseje
- ízlés szerint fahéj, durvára aprított dió
Édesítős változathoz:
- 1 kg birs péphez 50 dkg eritrit vagy 40-50 dkg nyírfacukor
Birsalmasajt cukor nélkül – sütőben szárítva, aszalva
A hagyományos birsalmasajthoz hasonlóan állunk neki:
- Megmossuk a birsalmákat, kefével megsikálva.
- Hámozás nélkül kicsumázzuk,négyfelé vágjuk a gyümölcsöket.
- Fél óráig főzzük annyi vízzel, amennyi pont ellepi.
- Pépesítjük (pl. botmixerrel).
- Beletesszük a citrom levét és a vaníliát, fahéjat.
- Alacsony lángon nagyon sűrűre főzzük. Akkor jó, ha tányérra cseppentve megdermed.
- Ha dióval készítenénk a birssajtot, ilyenkor érdemes beletenni.
- Sütőrácsra helyezett sütőpapírra kenjük a masszát
- Kb. 75 Celsius fokon szárítjuk
A kiszárításra nagyon ügyeljünk, mert ezzel tartósítjuk ezt a szuper-egészséges fanyar csemegét!
Birsalmasajt édesítővel, eritrittel vagy nyírfacukorral – őzgerinc formában
A korábbi cukormentes recepthez hasonlóan készítjük. A különbség csupán annyi, hogy a pépesítés előtt tegyük bele az édesítőt.
- Ha eritritet használunk: 1 kg péphez 50 dkg eritritritet adjunk, ha kevesebb a pép, akkor arányosan csökkentsük a mennyiséget
- Ha nyírfacukorral szeretnénk édesíteni, akkor valamivel kevesebbet kell beletenni, mint a “rendes” cukros változat esetében, mivel édesebb ízélményt nyújt a nyírfacukor. Kb. 40 dkg nyírfacukor elegendő lesz. A cukorcsökkentés mellett szól az az érv is, hogy nehezebben szilárdul meg a nyírfacukorral készült változat, mint a hagyományos.
Amikor besűrűsödik, akkor egy kicsit hagyjuk hűlni, majd öntsük folpackkal bélelt őzgerinc formába. Ha túl sok a mennyiség, akkor tálkákba, szilikon formákba is öntözgethetjük a birs masszát.
1-2 napot hagyjuk dermedni, majd borítsuk zsírpapírra. Forgassuk meg időnként, hogy hamarabb kiszáradjon! Minél később csomagoljuk, hogy a bent maradt nedvességtől ne induljon romlásnak. Akár fél évig is eláll!
Ha nem akarunk a birsalma pucolgatásával és pépesítésével bajlódni, érdemes konyhakész birsvelőt vásárolni! Ebben mi is tudunk segíteni, ha a kapcsolattartói űrlapon, vagy az info@birs.hu címen ír nekünk.
Honnan tudom, hogy elég sűrűre főtt a birsalma a birssajthoz?
A birsalma megfelelő sűrűségűre főzésének megállapításához a következőket ajánlom:
- Konisztencia Teszt: A birsalma masszának elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy ne folyjon szét, amikor egy kanállal megemeljük. Ha a massza lassan, de folyamatosan lecsorog a kanálról, akkor még túl híg.
- Tányér Teszt: Egy kis mennyiségű birsalma masszát tegyünk egy hideg tányérra. Hűtsük le néhány percig, majd húzzunk végig rajta egy ujjal vagy kanállal. Ha a massza megmarad, és nem folyik vissza az ujj nyomán keletkezett résbe, akkor megfelelően sűrű.
- Hőmérsékleti Teszt: A birsalma massza sűrűségét akár hőmérővel is ellenőrizhetjük. A megfelelő sűrűségű birsalma massza hőmérséklete általában körülbelül 104-105 °C (219-221 °F) között van.
- Időbeli Szempontok: Figyeljünk a főzés idejére is. Általában a birsalma massza sűrűségének eléréséhez 1-2 óra főzési idő szükséges, de ez változhat az alapanyagok mennyiségétől és minőségétől függően.
Ha a massza még mindig túl híg, folytathatja a főzést alacsony hőmérsékleten, amíg el nem éri a kívánt sűrűséget. Fontos, hogy rendszeresen kevergessük, hogy elkerüljük az alján való megégést.
+ tipp a diétás birsalma sajt elkészítéséhez!
Keressünk rá angolul: diet quince membrillo without sugar – a képes találatok között láthatjuk, hogy hányféleképpen és milyen vastagságban érdemes elkészíteni a cukormentes birssajtot!
Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy a 30 perc főzés után, a botmixerezés előtt le kell önteni róla a vizet?
Köszönettel,
András
Kedves András!
Igen, érdemes leönteni ról a vizet.
Azt szeretném kérdezni hogy kb mennyi idő a Sütőben szárítás?
Akár 2-3 órát is érdemes a sütőben szárítani, de akkor lesz igazi eredmény, ha pár napot még adunk neki szellős helyen. Az a fontos, hogy valóban kiszáradjon a víztől, de kóstolgatni bármilyen szakaszban lehet (ha kihült valmennyire) 🙂
Milyen vastagon lehet sütőpapírra kenni a masszát?
Kedves Judit!
A türelmetlenebbek kenjék vékonyabbra, hogy hamarabb kiszáradjon. 🙂 Én is ezek közé tartozom. Ha van időnk, és megfelelő helyünk a további száradásra, akkor a vastagabb diétás birsalma sajt kellemesebb állagú lesz.
Kedves Judit!
Mennyi a kevés, mm-ben kifejezve?
Kedves Adél!
Nem tudom pontosan mire gondolsz. Ha arra, hogy milyen vékony legyen a sütőpapíron a massza, akkor fél centi is elég, hogy jobban kiszáradjon, és ne romoljon meg. Pár fotót rakok a cikk végébe, ami segíthet.
A cukor mentes birsalma sajtot nem lehet tálkába, őzgerinc formába öntve szárítani?
Kedves Éva! Meg lehet próbálni, csak ha nem szárad ki rendesen, akkor könnyebben romlik. A cukros változat jobban tartósítható.
Üdvözlöm, kérdésem,ha birsalma pépet használok ott is szükséges a főzési munkamenet,vagy egyből lehet édesíteni és kész is van?
Kedves András! Ha már előre elkészített birsalma pépet használ a birsalmasajt készítéséhez, a főzési lépés attól függ, hogy a pép mennyire főtt már át korábban. Ha a birsalma pép már megfelelően puhára főtt és homogén állagú, akkor nincs szükség további hosszú főzésre. Ebben az esetben közvetlenül hozzáadhatja az édesítőszert (például az eritritet vagy nyírfacukrot) és a citromlevet, a vaníliát, valamint az ízlés szerinti fűszereket, mint például a fahéjat vagy a diót.
Ezt követően azonban javasolt a masszát még egy ideig főzni, hogy a massza besűrűsödjön. Amikor a massza megfelelően sűrűvé válik, akkor már további lépések szerint alakíthatja ki a birsalmasajtot (például sütőben szárítva vagy őzgerinc formába öntve).