A kellemesen édeskés, savanykás ízű birs termését – a mediterrán vidékeken termett gyümölcsökkel szemben – hazánkban nyersen kevésbé fogyasztják, ezért inkább feldolgozott formában hasznosítjuk. Ebben az írásban feltárom a birsalma hatásait, valamint bemutatom a birs felhasználását némi történelmi kitekintéssel.
A birs felhasználásának története
Az ókori görögök nemcsak a gyümölcs, hanem a készítményeinek gyógyászati érték is nagyra becsülték. A hellenisztikus korban Ikesziosz Szmürnaiosz említette, hogy a birs elősegíti az emésztést, és azt is javasolta, hogy a borral együtt ellenszere a letargiának.
A római írók ugyancsak nagy figyelmet szentelték a birsnek étkezési és gyógyító értelemben: Varro, Cato és Columella négy fajtát említ: köztük a veréb (madár) birset és a küdóniai almát. Később a pompeji freskókon és mozaikokon szintén látható birs. Cato pedig már termesztett gyümölcsfajtaként írt róla, megkülönböztette a birsalmát és a birskörtét. Ifjabb Plinius a birsgyümölcs tulajdonságai alapján osztályozta a fajtákat: sárga, igen illatos, korai, nápolyi, kicsi, kései illatos és korai .
A történelem folyamán kiderült hogy hogy sokféleképpen felhasználható a birs gyümölcse, köszönhetően a magas pektintartalmának. A birsalma fogyókúrához is kiváló. Eredeténél fogva természetes része a mediterrán diétának. A birsfogyasztás formái világszerte a nemzeti karaktert is tükrözik.
A birsből készült lekvár nyelvészet érdekességet is mutat…
- a „marmalade” eredetileg birsdzsem (lekvár) volt
- a portugál „marmelo” és a spanyol „membrillo” birsre vonatkozó szó lett
- angol „marmalade” = narancslekvár
- francia „marmalade” = lekvár
- német „Marmelade” = gyümölcsíz
- orosz „мармелад” = gyümölcssajt, lekvár
A nyelvi sokféleség is jelzi a birsalma sokféle felhasználását:
- frissen
- befőtt
- kompót
- birsalmasajt
- birslekvár
- zselé
- ivólé
- bor
- birspálinka
- borízesítő
Angliában az első adat 1275-ből való: I. Edward a Tower-ben birsfákat ültettetett. Kedveltségét Shakespeare is de hangsúlyozta:
„a birs a gyomor paplanja.”
Franciaországban az ecetes mézes lében megfőtt birset zselészerű csemegeként fadobozban forgalmazták, sőt fogyasztják a 15. század óta. Amikor Orléansba érkezett Jeanne d’Arc 1429-ben, a helybeliek tiszteletből ezt ajándékoztak neki.
A birsfogyasztás kultusza még inkább megvolt a géncentruma közelében, Törökországban. Nem meglepő, hogy a török hódoltság idején a török konyhának is fontos kelléket a birs. Ma még mindig Izmir (Szmirna) környékén koncentrálódik (mint a fügéé is) a török birstermesztés.
Európa több országában a zsidóság emlékező rítusában (pl. egyiptomi kivonulás, babiloni fogság,stb.) szerepel.
A birs jótékony hatásai
- A birsalma kellemes illata miatt a lakások hagyományos illatosító szere, sőt
- A gyümölcsök illatossága hasonlóan memóriafrissítő, mint Goethe túlérett almája.
-
A birs termése pektinben gazdag
- nyákoldó hatású,
- egyik legfontosabb természetes pektinforrásunk.
- jótékony hatással van a vérszegénységre
- Erősíti az immunrendszert
- Étvágygerjesztő hatású
-
A birsalma magja mire jó?
- köhögéscsillapító
- enyhe hashajtó
- Kenőcsökben alkalmas a további problémák kezelésére:
- repedezett bőr
- égési sérülések
- felfekvések
- aranyér
- a kozmetikában többféle kenőcs alapanyaga.
-
A birs levele gazdag nyálka – és cserzőanyagokban
- a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek,
- valamint egyes bélproblémák ellenszere.
Összefoglaló: mire jó a birs?
A birsalma vagy birskörte kellemesen édeskés, savanykás ízű termését nyersen kevésbé fogyasztják. A birsalma kemény húsa miatt tisztítása, préselése munkaigényes. Fogyasztható azonban sütve is, de ivólevet, zselét, befőttet, kompótot, levest, kandírozott termékeket vagy sajtot készítenek belőle.
Megfőzve a gyümölcs húsa alkalmas likőrök, lekvárok, húsételek ízesítésre; a savanyított káposztaeltevésénél aromaanyagként használják.
Egyre több vidéken kiváló pálinka is készül belőle.
A birsből igen finom bor készíthető.
Érdekesség: 2016-ban Magyarországon az Év Pálinkáját különböző birspálinkák összeházasításából készítették.
A birsből készült termékek, ételek, italok nem csak nagyon finomak, hanem hihetetlenül egészségesek is!
A birsalma mellett megismerheti a többi gyümölcs jótékony hatásait a http://gyumolcs.lap.hu honlapon!
Felhasznált irodalom: Birs (2014) Szabó Tibor; Nyéki József; Soltész Miklós; Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft.
Rengeteg jótékony hatása van a birsalmának😊
➡️ https://gyogyaszvilag.hu/item/25-a-birsalma-jotekony-hatasai