Ha olyan birsalma kompót receptet keresünk, aminek az elkészítése igen könnyű, és kipróbálnánk a fűszeres változatát is, akkor próbáljuk ki a következő receptet!
A birsalma kompót hatása
A birs termése rendkívül egészséges, de nyersen nem mindenki szereti, ezért érdemes kompótot vagy más birses finomságot készíteni belőle. A birs kedvező élettani hatásaira már az ókorban rájöttek.
Együnk minél több birsalma kompótot, mert a birs…
- nyákoldó
- egyik legfontosabb természetes pektinforrásunk
- jótékony hatással van a vérszegénységre
- erősíti az immunrendszert
- étvágygerjesztő hatású
Hogyan fogjunk neki a birsalma kompótnak? Néhány fontos tudnivaló!
A birsalmakompót elkészítése meglehetősen egyszerű, de mint a birsalmalekvárnál itt is azt tapasztaltam, hogy nincs szükség annyi cukorra vagy olyan hosszú főzési időre, mint amit sok receptben javasolnak. Ez természetesen attól is függ, hogy mennyire érett a birs, és hogy ki mennyire édesszájú. Mindezeket figyelembe véve érdemes beállítani a cukrot és a főzési időt.
A birsalmával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy nagyon hamar megbarnul a héj nélküli felülete, ezért nem árt egy kis tálkában citromos vizet készíteni, mielőtt megkezdnénk a hámozást és az aprítást, hogy ne színeződjön el a gyümölcs. A birsalma ezen kívül befoghatja a fából készült eszközöket, ezért nem érdemes vadonatúj vágódeszkát és fakanalat befogni, illetve befoghatjuk, csak legyünk ezzel tisztában!
Birsalma kompót hozzávalók
Mielőtt megijednénk, hogy nincs csillagánizs a fűszeres polcon, illetve fogalmunk sincs, hogy mi az a kardamon, simán használhatunk mézeskalács- vagy forralt bor fűszerkeveréket is. Én pl. a gyümölcslevest mindig azzal dobom fel a fahéj és a szegfűszeg mellett. Panasz még nem volt rá. 😉
- 3 db birsalma vagy birskörte
- 2 dl víz (200 ml) amibe a birset “megfürdetjük” + 1 dl víz főzéshez
- 1 db citrom
- 1 db fahéjrúd
- 1 db csillagánizs
- kardamom (hasonlóan a vaníliához, ki kell kaparni a héjából a magocskákat)
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 evőkanál méz vagy juharszirup (ha édesebb ízt szeretnél, lehet több)
A birskompót elkészítése
- Mielőtt nekifogunk a birs hámozásának, öntsünk egy edénybe 2 dl vizet.
- A citromot facsarjuk bele, hogy a megpucolt birsalmákat egyből a citromos vízbe tehessük, nehogy megbarnuljanak.
- Mossuk meg alaposan, majd pucoljuk meg a birsalmákat.
- Vágjuk a gyümölcsöt 4 vagy akár 8 darabra (a magházat távolítsuk el).
- Azonnal tegyük a citromos vízbe, hogy megakadályozzuk a barnulást.
- Ha elkészültünk a darabolásra, öntsük le a birsalmáról a vizet.
- Tegyük fel egy közepes lábasba 1 dl vízzel.
- Adjuk hozzá a mézet (juharszirupot, cukrot vagy egyéb édesítőt) és a fűszereket.
- Forraljuk fel, majd fedjük le, és lassú tűzön főzzük 20-30 percig, amíg a birsalma megpuhul.
- Távolítsuk el az egész fűszereket, és melegen tálaljuk önmagában, húsételek mellé, vagy reggelire zabkásához.
Trackbacks/Pingbacks