Bevált birsalma receptek – birsalmás ételek
Hazánkban az ősz egyik fantasztikus ajándéka a birsalma! 10-15 fajta birsalmát termesztünk itthon kellemesen édeskés, savanykás ízéért, sokoldalú felhasználásáért. Feldolgozása picit nehezebb a keményebb állaga miatt, viszont megéri a fáradozást. Birsalmás ételek, birsalma receptek tucatja bizonyítja, hogy a birsalma és birskörte felhasználásának számtalan módja létetik.
A férfiak inkább folyékony formájában szeretik, mint minden más gyümölcsöt (2016-ban az Év Pálinkáját, birspálinkák ötvözetéből készítették). A sütést, főzést kedvelők pedig gazdag fantáziával tehetik színesebbé a mindennapok illetve az ünnepnapok étkezéseit a birsalmás ételekkel.
A birs élettani hatása is rendkívüli: a benne lévő pektin serkenti a vérkeringést és segíti a szervezet méregtelenítését. Az antocán baktériumölő hatású. Különlegesen magas P-vitamin-tartalma gátolja az öregedési folyamatokat, és elősegíti a C- vitamin hatásának kifejtését. Kiváló A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitaminforrás. Gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor).
Bővebben:
Kulináris élvezeteket ígértem birs receptekkel – legalábbis gondolatban, úgyhogy nézzük, milyen finomságokat készíthetünk belőle sütve, főve, kandírozva, gyümölcsléként, köretként, illatosítóként…és bármit, ami fantáziánkból merítünk. Jöjjenek a birsalmából készült ételek:
Birsalmasajt receptek – a birssajt készítése és tárolása
A birsalmasajtot birs sajtnak is nevezik. Az egész világon népszerű, ahol megerem a birs.
- angolul quince paste vagy quince cheese
- spanyolul dulce de membrillo
- portugálul marmelada
- francia nyelven pâte de coing
- olaszul cotognata.
Bármi is az elnevezése és jelentése más nyelven, az biztos, hogy birsalmasajt sokak kedvencéve, amelyet évről évre el is készítenek. Íme néhány tradicionális és egészséges birsalma recept.
Hagyományos birsalmasajt készítése, szárítása és tárolása
Ami elsőként eszünkbe jut a birsalma vagy birskörte felhasználásakor természetesen egy desszert, a birsalma sajt. Mivel nagymamáink klasszikus édessége nem hiányozhat az ünnepi asztalról, megosztom a receptjét. Sokáig eláll hűvös helyen egy sütőpapírba...
Birsalmasajt készítése cukor nélkül – diétásan
A birsalmasajt cukor nélkül többféleképpen elkészíthető, ha diétás finomságra vágyunk. Ha szeretjük a birs fanyarságát, akkor simán cukormentesen, de ha ragaszkodunk az édes íz élményhez, akkor a birsalmasajt készítése természetes édesítővel, pl. eritrittel is...
Az egyik kedves olvasónk, Molnár István Mihály küldte be az alábbi birsalmasajt receptről szóló család- és kulturtörténeti érdekességet, amit mindenképpen érdemes elolvasni (a címre kattintva) :
„A gellérthegyi birsalmasajt évszázadon átívelő históriája„
Ha nem tudunk elég időt szakítani ennek a klasszikus csemegének az elkészítésére, akkor sem maradunk ki a birs illatos zamatából, mert bőven van választék a kevésbé időigényes birslekvár, birsalma mártás, birsalma kompót, birsalma lé, birs kompót, birsalmaszörp készítésére. A desszertek között (lejjebb) találunk receptet a birsalmasajt és a biralma lekvár felhasználásáról.
Birsalmaleves receptek
Birsalma krémleves pudingporral és tejszínnel
Birsalma krémleves recept Az elmúlt évtizedek gasztronómia kínálatában a krémlevesek óriási népszerűségre tettek szert. Mindenféle gyümölcsből és zöldségből készül krémleves, de ki gondolná, hogy még a birsalmából is lehet? A birsalmára legtöbben úgy gondolunk, mint...
BIRSALMA LEVES RECEPT glutén- és laktózmentesen
Egy nagyon finom, üdítő és egészséges birsalmaleves recept következik. Ezt a glutén- és laktózmentes változatot is egyszerű elkészíteni: BIRSALMA LEVES HOZZÁVALÓK: 5 db közepes birsalma1 tk szegfűszeg1 tk szegfűbors1 mk őrölt fahéj1 db bio citrom leve és héja1 tk...
Birsalmás húsételek
Birsalmás csirke recept
Birsalmás csirkemell Ha gyermekeink csak a csirkemellet eszik meg, de ha mi nem szeretnénk, hogy ennyire egyoldalú táplálkozásuk legyen, akkor dobjuk fel a csirkét némi különlegességgel, például a kellemesen édeskés, savanykás ízű birsalmával. Készítsük el legközelebb...
KACSASÜLT BIRSALMÁVAL
RECEPT HOZZÁVALÓI: 2 kg kacsa50 – 70 dkg birsalmaízlés szerinti szegfűszegolajsó, bors A BIRSALMÁS KACSASÜLT ELKÉSZÍTÉSE A megpucolt kacsa belsejét sózzuk, borsozzuk (fehér borsot, vagy színes borsot használjunk hozzá), elnegyedelt birsalmát teszünk bele, aztán...
Italok birsalmából
Birsalma tea receptek: birslevélből és gyümölcsből
Most három olyan birsalma tea receptet hoztunk, amely nagyon egészséges, és rendkívül jó hatással van a szervezetre. Meglepő módon nemcsak a birs gyümölcse fogyasztható, hanem ahogy megszokhattuk a hagyományos teák esetében, a birs leveléből is nagyon finom...
Birsalma szörp receptek
A birsalma édes és virágos ismertetőit két birsalmaszörp receptje ragadja meg. Az első inkább fűszeres- és egy ízletes birsszirup, amely készen áll az őszi koktélokhoz és az ősz hangulatához. A birs egy őszi gyümölcs, amely alkalmas a hűvösebb szezon...
Rostos birsalmalé készítése
Rostos birsalmalé készítése A rostos birsalmalé biztosan mindenki kedvence lesz, szívesen fogyasztják majd a gyermekek is. A birsalmalé mellékterméke egyébként egy birsalma-püré is lesz, ezt is ehetjük akár a vajas kenyér mellé is. Lássuk tehát, hogyan alakul a rostos...
Birs pálinka készítése lépésről lépésre
Melyik a legalkalmasabb időszak a birspálinka elkészítéséhez?
Milyen a megfelelő birs, amit pálinkának, cefrének használhatok?
Hol van eladó birs?
Mennyi birsalmát vagy birskörtét vegyek?
Hogy készül a birs cefre – melyek a birspálinka főzés lépései?
Milyen eszközökre lesz szükségem a birsalma pálinka főzéséhez?
A további birsalma, birskörte recepteket megtaláljuk a következő oldalakon:
Jó étvágyat és további kellemes kísérletezést a birsalmával!
…..ha nincs időnk hozzá, de már megvettük, akkor se ijedjünk meg, nem megy kárba, dobjuk a cefrébe!
Tisztelt Jakab család-, a bükkábrányi birs farm tulajdonosainak! 3 kis, alacsonyra nevelt öreg birsfánk van a Gellért-hegyen, termésünk II. részéből( idén nem tudtunk kívülálló okokból még méregjelzés nélküli kontakt hatású peszticidekkel sem permetezni,így akadt elég eldobandó moníliás és almamolyos termés)- sikerrel megfőztük a második adag birsalma sajtot, szerepet kaptak új kiöntési formák is. Ezek a formák kisgyerek homokozó formái, örülnek majd nekik Karácsony havában a néhány ismerős család apróságai. A több, mint 100 éves nagyanyai birssajt receptünk mellett van egy, további kézírásos leírásunk, datálását 1900-1910 közöttire becsüljük, ez pedig a Birsalma sulz:”A birsalma csutkáját/!/ felvagdaljuk, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, addig főzzük, míg a fele víz elfő. Szalvétán lassan átszűrjük,és hagyjuk letisztulni. Azután a tiszta levet leöntjük. Annyi porcukrot veszünk amennyit a lé nyom, majd nyúlósra felfőzzük, vaníliát is adunk hozzá. Üdvözlettel: Molnár István Mihály és felesége Jutka
Nagyon jó receptek, nekem is van egy kis birsfám. Most elég szépen termett is, elkészítem az itt látott, olvasott receptek valamelyikét, befőttet azt biztos, de készítek másat is belőle. Fanyar, de finom gyümölcs. Köszönöm , hogy olvashattam a recepteket, elmentettem , hogy hasznát vehessem. Üdvözlettel: Márta Béláné
Köszönjük a kedves szavakat! Sok sikert kívánunk a receptek kipróbálásához! Jó egészséget!