A birsalma inkább az őszi, téli hónapok gyümölcse, így igazán jól jöhet egy birsalmás pite a borongós, esős napok hangulatához.
Ehhez a recepthez inkább puhább, érettebb gyümölcsöt válasz, hiszen így lesz igazán édes és habkönnyű a pite tésztája.
Habkönnyű birsalmás pite recept Hozzávalók
A pite tésztához
- 225 g vaj
- 300 g liszt
- 50 g porcukor
- 1 csipet só
- 3 ek jeges víz
Almás töltelékhez
- 2 db nagyobb méretű birsalma
- 4 db közepes méretű alma
- 70 g cukor
- 1 db citrom- leve és héja
- 2 db fahéjrúd
- 3 db csillagánizs
- ½ db szerecsendió
- 2 ek kukoricakeményítő
Pite tetejére
- 1 db tojás
- 1 ek kristálycukor
- 1 kk fahéj
Birsalmás pitetészta elkészítése
- A megadott összetevőkből tésztát gyúrunk, majd hűtőben pihentetjük. Ezt akár előző este is elkészíthetjük.
- Előkészítem a birsalmákat: meghámozom, kicsumázom és nagyobb kockára vágom őket.
- Lábasban felteszem főni az almákat, annyi vízzel, hogy ellepje őket és fél citrom levével meglocsolom. Ezután hozzáadom a fahéjrudat, csillagánizst és a citrom héját. Puhára főzöm a birsalmákat, de nem kell túlfőzni, erre ügyeljünk! A birsalma főzőlevét ne öntsük ki, a későbbiekben még felhasználjuk.
Almás töltelék összeállítása
- 4-5 db közepes almát meghámozok, kicsumázok, majd kisebb darabokra vágom. Felteszem őket főni, majd hozzáadom a cukrot és addig kevergetem, míg pici levet nem enged.
- Hozzáadom a fahéjat, reszelt citrom héját, szerecsendiót. Puhára főzöm az almákat. Hozzáöntöm a megmaradt birsalma levét, úgy, hogy kb. 2-3 dl folyadék legyen az almák alatt. Egy külön edényben pici vízzel kikeverem a 2 evőkanál keményítőt, majd hozzáadom a puha almás keverékhez. Addig főzöm, míg be nem sűrűsödik és hozzáadom a birsalmákat. Kicsit megforgatom, majd elzárom alatt a lángot és 30 percet állni hagyom.
A birsalmás pite összeállítása
- A pihentetett pitetésztát két részre osztom. Az egyik felével kinyújtom és formába teszem. Ennek a tetejére öntöm a tölteléket, majd a másik felével befedem. A maradék tésztából formákat szaggathatunk és a pite tetejére tesszük. A töltelékhez vagy a díszítéshez használhatunk darált diót is.
- A pite tetejét tojással alaposan átkenem, majd megszórom fahéjas cukorral. Ettől lesz egy kicsit ropogósabb és pikánsabb a fanyar ízvilág.
- A pitét előmelegített légkeveréses sütőben 170 fokon, nagyjából 1 órán át sütöm. Amennyiben teteje nagyon barnulna egy alufólia darabbal betakarom.
- Ha elkészült 2-3 órát állni hagyom, így könnyebb lesz szeletelni.
Összegzés
Recept neve
Habkönnyű birsalmás pite recept
Szerző:
Tóth Szilvia
Közzétéve
Előkészület ideje
Átlagos értékelés
1 Review(s) Based on
Legutóbbi hozzászólások