A birsalma befőtt elkészítése viszonylag egyszerű, bár a hámozással és a darabolással járó munka itt is elkerülhetetlen. Cserében egész télen élvezhetjük a mennyei csemegét.
Ebben a birsalma befőtt receptben a birsalma befőtt tartósítószer nélkül készül, így a pici babák és az ezekre érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.
Lássuk tehát, hogy készül ez a különlegesen finom, keleties ízvilágú csemege, azaz a birsalma befőtt, tartósítószer nélkül!
A birsalma befőtt recept elkészítési ideje összesen körülbelül hetven perc.
Birsalma befőtt hozzávalók:
- Ebből a mennyiségből körülbelül három darab 750 ml-es befőtt fog készülni.
Így tehát, először is, szükségünk lesz 3 db, nagyon jól záródó, fertőtlenített, lehetőleg csavaros tetejű üvegre. - 1,5 kg birsalma (Hámozással, tisztítással együtt lesz ez akkor lesz körülbelül ennyi, ha 2,5 kg birsalmát vásárolunk.)
- 1,5 liter víz
- 40 dkg cukor: ezt nem javasoljuk elhagyni a birsalma fanyar alapíze miatt, de kísérletezhetünk kisebb mennyiséggel vagy egészségesebb édesítőkkel.
- Fűszerek: igény szerint fahéj, szegfűszeg, kardamom, csillagánizs.
(Bármelyik elhagyható vagy helyettesíthető néhány darab tisztított bio citrom héjával.) - A főzéshez: további 1-2 db citrom.
Előkészítés:
Megtisztítjuk, meghámozzuk és feldaraboljuk a birsalmákat.
Legyünk szigorúak a megbarnult, megrothadt részekkel is, hiszen ezek jelenlététől az egész befőtt megromolhat! Csak tökéletes darabokat használjunk fel!
Az így elkészített birsalmát 1,5 liter citromos vízbe helyezzük azért, hogy ne barnuljanak meg.
Főzés:
- Ebben a citromos áztató lében és a viszonylag kis mennyiségű vízben feltesszük főni a birsalmákat, lehetőleg egy nagyobb lábasban. Igény szerint fűszerezhetjük és cukrozhatjuk.
- A vizet addig melegítjük, amíg a birsalma darabok körülbelül félig megpuhulnak.
- Kiszedjük a birsalmákat, elosztjuk őket a három üvegben egyenletesen.
- A maradék főzőlevet felforraljuk és a birsalmákra öntjük. Igyekezzünk, nehogy kihűljenek!
- Az üvegeket alaposan lezárjuk és fejükre állítjuk! Így tartósítószer nélkül is sterilizálódik.
- Egy-két napra száraz dunsztba tesszük.
A birsalma befőttet száraz, hűvös helyen érdemes tárolni. Készíthetünk belőle levest, mártást, szószt vagy fogyaszthatjuk önmagában, kompótként is.
![recipe image](http://birs.hu/wp-content/uploads/2020/10/birsalma-befott-telire-tartositoszer-nelkul-recept.jpg)
![1star](http://birs.hu/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](http://birs.hu/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](http://birs.hu/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](http://birs.hu/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](http://birs.hu/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
Kedves Antal Pap Judit! Örömmel olvastuk birsalma befőtt télire receptjét. Egyetlen sorához szeretnék hozzászólni: az üvegeket alaposan lezárjuk és fejükre állítjuk,így tartósítószer nélkül is sterilizálódik.Én az üvegfedőkre néhány csepp pálinkát teszek, üdvözlettel:Molnár Istvánné Jutka
Én évek óta ezt a mógszert követem, nagyon finom a végeredmény, és eddig még mindig elállt.
💌