A birsalma befőtt elkészítése viszonylag egyszerű, bár a hámozással és a darabolással járó munka itt is elkerülhetetlen. Cserében egész télen élvezhetjük a mennyei csemegét.

Ebben a birsalma befőtt receptben a birsalma befőtt tartósítószer nélkül készül, így a pici babák és az ezekre érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

Lássuk tehát, hogy készül ez a különlegesen finom, keleties ízvilágú csemege, azaz a birsalma befőtt, tartósítószer nélkül!

A birsalma befőtt recept elkészítési ideje összesen körülbelül hetven perc.

Birsalma befőtt hozzávalók:

  • Ebből a mennyiségből körülbelül három darab 750 ml-es befőtt fog készülni.
    Így tehát, először is, szükségünk lesz 3 db, nagyon jól záródó, fertőtlenített, lehetőleg csavaros tetejű üvegre.
  • 1,5 kg birsalma (Hámozással, tisztítással együtt lesz ez akkor lesz körülbelül ennyi, ha 2,5 kg birsalmát vásárolunk.)
  • 1,5 liter víz
  • 40 dkg cukor: ezt nem javasoljuk elhagyni a birsalma fanyar alapíze miatt, de kísérletezhetünk kisebb mennyiséggel vagy egészségesebb édesítőkkel.
  • Fűszerek: igény szerint fahéj, szegfűszeg, kardamom, csillagánizs.
    (Bármelyik elhagyható vagy helyettesíthető néhány darab tisztított bio citrom héjával.)
  • A főzéshez: további 1-2 db citrom.

Előkészítés:

Megtisztítjuk, meghámozzuk és feldaraboljuk a birsalmákat.

Legyünk szigorúak a megbarnult, megrothadt részekkel is, hiszen ezek jelenlététől az egész befőtt megromolhat! Csak tökéletes darabokat használjunk fel!

Az így elkészített birsalmát 1,5 liter citromos vízbe helyezzük azért, hogy ne barnuljanak meg.

Főzés:

  • Ebben a citromos áztató lében és a viszonylag kis mennyiségű vízben feltesszük főni a birsalmákat, lehetőleg egy nagyobb lábasban. Igény szerint fűszerezhetjük és cukrozhatjuk.
  • A vizet addig melegítjük, amíg a birsalma darabok körülbelül félig megpuhulnak.
  • Kiszedjük a birsalmákat, elosztjuk őket a három üvegben egyenletesen.
  • A maradék főzőlevet felforraljuk és a birsalmákra öntjük. Igyekezzünk, nehogy kihűljenek!
  • Az üvegeket alaposan lezárjuk és fejükre állítjuk! Így tartósítószer nélkül is sterilizálódik.
  • Egy-két napra száraz dunsztba tesszük.

A birsalma befőttet száraz, hűvös helyen érdemes tárolni. Készíthetünk belőle levest, mártást, szószt vagy fogyaszthatjuk önmagában, kompótként is.

Összegzés
recipe image
Recept neve
Birsalma befőtt recept télire - tartósítószer nélkül
Szerző:
Közzétéve