Birsalma krémleves recept
Az elmúlt évtizedek gasztronómia kínálatában a krémlevesek óriási népszerűségre tettek szert. Mindenféle gyümölcsből és zöldségből készül krémleves, de ki gondolná, hogy még a birsalmából is lehet?
A birsalmára legtöbben úgy gondolunk, mint egy illatos, ám nagyon kemény héjú gyümölcsre. De hát a levest amúgy is főzzük, tehát ez nem lehet probléma, a birsalma is szépen meg fog puhulni.
A birsalma krémleves hozzávalói 4 személyre:
- nagyságtól függően 3 nagyobb vagy 4 kisebb birsalma
- 250 ml főzőtejszín
- 2 evőkanál vanília pudingpor
- 4 szem szegfűszeg
- 1 db csillagánizs
- 1 db vaníliarúd vagy pár csepp vaníliaesszencia
- 1 db fahéjrúd vagy 1 kiskanál őrölt fahéj
- ízlés szerint cukor vagy édesítő
- 1 citrom kifacsart leve és 4 szelet citromkarika a díszítéshez
- pici só
A birsalma leves készítése
- A vanília rudat hosszában felvágjuk, a magjait kikaparjuk. A tejszínt vaníliával ízesítjük és félretesszük.
- A birsalmákat alaposan megmossuk, kivágjuk a magházait és kisebb kockákra daraboljuk. Feltesszük főni egy fazékba annyi vízzel, ami éppen ellepi és hozzáadjuk a fűszereket is. A szegfűszeget és a csillagánizst a végén vegyük ki.
- Forrástól számítva lassú tűzön főzzük körülbelül 20 percig, vagy amíg puha nem lesz.
- Mivel a birsnek egyszerre édes, savanykás és fanyar íze van, a birsalma levest cukorral, egy citrom levével és egy pici sóval ízesítjük, mert az jobban kihozza az ízeket.
- A tejszínnel és a pudingporral behabarjuk. Ha a birsalma leves pudinggal nagyon sűrű lesz, akkor hígíthatjuk még egy kis tejszínnel vagy tejjel is.
- Az egészet összeturmixoljuk, hogy valóban krémleves állaga legyen.
- A birsalma krémleves, mint minden gyümölcsleves, fogyasztható melegen és lehűtve is. Tálaláskor egy szelet citromkarikával díszítjük.
Ha tehetjük, készítsünk rendszeresen birsalmával vagy birskörtével különböző ételeket, mert a benne található pektin és a rengeteg vitamin jótékony hatással van a vérkeringésre és segíti a szervezet méregtelenítését is.
A férfiak nyilván a folyékony változatára, a birspálinkára jobban ráugranak, de mutassuk meg nekik, hogy a birs nem csak cefrébe és lekvárba való gyümölcs!
A birsalmaleves mellett más karácsonyi levessel is nagyszerűen feldobhatod az ünnepi vacsorát! Jó kísérletezést kívánunk!
Trackbacks/Pingbacks