“Birsalmalekvár házilag, birsalma lekvár recept, birs lekvár receptek, birslekvár készítése, birskörte lekvár receptje” – sokféleképpen keresik, akik kóstolták ezt a különleges gyümölcsös finomságot, amiből igazán jót csak nehezen lehet beszerezni a boltokban, és aminek az ára igencsak borsos lehet. Pedig nem bonyolult a birsalma lekvár elkészítése házilag. A legegyszerűbb recepthez elég 3 hozzávaló: birsalma, cukor és citrom. Ha kész, akkor honlapunkon további receptekkel segítünk a birsalma lekvár felhasználásához. Jó munkát és jó étvágyat kívánunk!
A legegyszerűbb birsalma lekvár elkészítése – recept tartósítószer nélkül
A birsalma eléggé fanyar, ezért nyersen enni nem igazán jó. Valljuk be, hogy pucolni is borzalmas. Ebből az egyszerű birslekvár receptből kihagyjuk a hámozást is, mivel – ahogy tudjuk – a héjában a vitamin!
Egyszerű birsalmalekvár recept – hozzávalók
Érdemes sokat készíteni a birslekvárból, de az egyszerűség kedvéért most 1kg feldarabolt birsalmát számolok, ami kb. 3 kisebb befőttes üveghez elég. A cukor legyen a birs harmada – de ez ízlés kérdése. 25 dkg vagy 50 dkg cukor is mehet 1 kg birshez. Én a kevesebb cukor híve vagyok, de menet közben, kóstolgatva még lehet hozzáadni.
Hozzávalók:
- 1 kg birs
- 30 dkg cukor
- Fél citrom (leve és héja)
- 2 bögre víz
Birslekvár készítése
- Mossuk meg alaposan a birsalmákat, különösen, ha molyhosak.
- Daraboljuk fel (magház nélkül, bár abban van a zselésítő pektin).
- Öntsünk rá 1 bögre vizet és főzzük puhára kb. 30-40 percig.
- Ha eddig nem tettük volna – készítsük elő az üvegeket. Legyenek nagyon jól elmosva!
- Ha puha a birs, zárjuk el a tüzet, és hagyjuk hűlni egy kicsit.
- Botmixerrel pürésítsük.
- A másik bögre vízzel tegyük fel főni a cukrot, a citrom levét és reszelt héját.
- Adjuk hozzá a birspépet és főzzük sűrűre 5-10 perc alatt.
- Merjük üvegekbe a kész lekvárt.
- Zárjuk le menetes tetővel az üvegeket.
- Forgassuk fejjel lefelé, hogy nem ereszt-e az üveg.
- Ha jó, mehetnek a száraz dunsztba. (Nálam babakád + régi takarók)
- 24 óra múlva vegyük ki, és tegyük a kamrába vagy más hűvös helyre a kész birslekvárt!
Egyszerű birslekvár olvasónktól
Nagy Zsuzsánna Anikó olvasónk küldte az alábbi bisalma lekvár receptet:
- Én nagyon alaposan megsúrolom a birsalmát
- A rossz, kukacos részeket és a magházat kivágom
- Felaprítom, így főzöm meg.
- Pépesítem,
- cukrozom, fűszerezem
- besűrítem,
- üvegekbe adagolom
- száraz dunsztban hűtöm ki.
Sokkal egyszerűbb, és ugyanolyan szép, a hasznos anyagok is jobban benne maradnak.
Kompót esetében a puhára főzés után távolítom el a héjat (mint a héjában főtt krumplinál.
Sokkal kiadósabb és kevesebb a munka.






Én nagyon alaposan mesgűrolom a bírsalmát, a rossz, a kukacos részeket és a magházat kivágom, felaprítom, így főzöm meg, pépesítem, cukrozom, fűszerezem, besűrítem, üvegekbe adagolom, száraz dunsztban hűtöm ki. Sokkal egyszerűbb, és ugyanolyan szép, a hasznos anyagok is jobban benne maradnak.
Kompót esetében a puhára főzés után távolítom el a héjat (mint a héjában főtt krumplinál.
Sokkal kiadósabb és kevesebb a munka.
Kedves Anikó! Köszönjük a hozzászólást. Leírásával kiegészítettük a receptet, név szerint is megemlítve Önt. Szívesen látjuk észrevételeit bármilyen birses étellel kapcsolatosan!
A víz mennyiségét hasznos lenne megadni, mert van 2dl-es és fél literes bögre is. Én 2dl-es bögrével kezdtem, de többször utána öntöttem mire megpuhult a birs.
Kedves Magdi!
Még a lekvárfőzés előtt állok én is. Letesztelem a mennyiséget, és átírom. Köszönöm a hasznos észrevételt!