“Birsalmalekvár házilag, birsalma lekvár recept, birs lekvár receptek, birslekvár készítése, birskörte lekvár receptje” – sokféleképpen keresik, akik kóstolták ezt a különleges gyümölcsös finomságot, amiből igazán jót csak nehezen lehet beszerezni a boltokban, és aminek az ára igencsak borsos lehet. Pedig nem bonyolult a birsalma lekvár elkészítése házilag. A legegyszerűbb recepthez elég 3 hozzávaló: birsalma, cukor és citrom. Ha kész, akkor honlapunkon további receptekkel segítünk a birsalma lekvár felhasználásához. Jó munkát és jó étvágyat kívánunk!

A legegyszerűbb birsalma lekvár elkészítése – recept tartósítószer nélkül

A birsalma eléggé fanyar, ezért nyersen enni nem igazán jó. Valljuk be, hogy pucolni is borzalmas.  Ebből az egyszerű birslekvár receptből kihagyjuk a hámozást is, mivel – ahogy tudjuk – a héjában a vitamin!

Egyszerű birsalmalekvár recept – hozzávalók

Érdemes sokat készíteni a birslekvárból, de az egyszerűség kedvéért most 1kg feldarabolt birsalmát számolok, ami kb. 3 kisebb befőttes üveghez elég. A cukor legyen a birs harmada – de ez ízlés kérdése. 25 dkg vagy 50 dkg cukor is mehet 1 kg birshez. Én a kevesebb cukor híve vagyok, de menet közben, kóstolgatva még lehet hozzáadni.

Hozzávalók:

  • 1 kg birs
  • 30 dkg cukor
  • Fél citrom (leve és héja)
  • 2 bögre víz

Birslekvár készítése

  1. Mossuk meg alaposan a birsalmákat, különösen, ha molyhosak.
  2. Daraboljuk fel (magház nélkül, bár abban van a zselésítő pektin).
  3. Öntsünk rá 1 bögre vizet és főzzük puhára kb. 30-40 percig.
  4. Ha eddig nem tettük volna – készítsük elő az üvegeket. Legyenek nagyon jól elmosva!
  5. Ha puha a birs, zárjuk el a tüzet, és hagyjuk hűlni egy kicsit.
  6. Botmixerrel pürésítsük.
  7. A másik bögre vízzel tegyük fel főni a cukrot, a citrom levét és reszelt héját.
  8. Adjuk hozzá a birspépet és főzzük sűrűre 5-10 perc alatt.
  9. Merjük üvegekbe a kész lekvárt.
  10. Zárjuk le menetes tetővel az üvegeket.
  11. Forgassuk fejjel lefelé, hogy nem ereszt-e az üveg.
  12. Ha jó, mehetnek a száraz dunsztba. (Nálam babakád + régi takarók)
  13. 24 óra múlva vegyük ki, és tegyük a kamrába vagy más hűvös helyre a kész birslekvárt!
Összegzés
recipe image
Recept neve
A legegyszerűbb birsalma lekvár elkészítése - recept tartósítószer nélkül
Szerző:
Közzétéve
Előkészület ideje
Főzési idő
Teljes elkészítési idő
Átlagos értékelés
31star1star1stargraygray Based on 17 Review(s)