A birsalma inkább az őszi, téli hónapok gyümölcse, így igazán jól jöhet egy birsalmás pite a borongós, esős napok hangulatához.

Ehhez a recepthez inkább puhább, érettebb gyümölcsöt válasz, hiszen így lesz igazán édes és habkönnyű a pite tésztája.

Habkönnyű birsalmás pite recept Hozzávalók

A pite tésztához

  • 225 g vaj
  • 300 g liszt
  • 50 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 3 ek jeges víz

Almás töltelékhez

  • 2 db nagyobb méretű birsalma
  • 4 db közepes méretű alma
  • 70 g cukor
  • 1 db citrom- leve és héja
  • 2 db fahéjrúd
  • 3 db csillagánizs
  • ½ db szerecsendió
  • 2 ek kukoricakeményítő

Pite tetejére

  • 1 db tojás
  • 1 ek kristálycukor
  • 1 kk fahéj

Birsalmás pitetészta elkészítése

  1. A megadott összetevőkből tésztát gyúrunk, majd hűtőben pihentetjük. Ezt akár előző este is elkészíthetjük.
  • Előkészítem a birsalmákat: meghámozom, kicsumázom és nagyobb kockára vágom őket.
  • Lábasban felteszem főni az almákat, annyi vízzel, hogy ellepje őket és fél citrom levével meglocsolom. Ezután hozzáadom a fahéjrudat, csillagánizst és a citrom héját. Puhára főzöm a birsalmákat, de nem kell túlfőzni, erre ügyeljünk! A birsalma főzőlevét ne öntsük ki, a későbbiekben még felhasználjuk.

Almás töltelék összeállítása

  1. 4-5 db közepes almát meghámozok, kicsumázok, majd kisebb darabokra vágom. Felteszem őket főni, majd hozzáadom a cukrot és addig kevergetem, míg pici levet nem enged.
  • Hozzáadom a fahéjat, reszelt citrom héját, szerecsendiót. Puhára főzöm az almákat. Hozzáöntöm a megmaradt birsalma levét, úgy, hogy kb. 2-3 dl folyadék legyen az almák alatt. Egy külön edényben pici vízzel kikeverem a 2 evőkanál keményítőt, majd hozzáadom a puha almás keverékhez. Addig főzöm, míg be nem sűrűsödik és hozzáadom a birsalmákat. Kicsit megforgatom, majd elzárom alatt a lángot és 30 percet állni hagyom.

A birsalmás pite összeállítása

  1. A pihentetett pitetésztát két részre osztom. Az egyik felével kinyújtom és formába teszem. Ennek a tetejére öntöm a tölteléket, majd a másik felével befedem. A maradék tésztából formákat szaggathatunk és a pite tetejére tesszük. A töltelékhez vagy a díszítéshez használhatunk darált diót is.
  • A pite tetejét tojással alaposan átkenem, majd megszórom fahéjas cukorral. Ettől lesz egy kicsit ropogósabb és pikánsabb a fanyar ízvilág.
  • A pitét előmelegített légkeveréses sütőben 170 fokon, nagyjából 1 órán át sütöm. Amennyiben teteje nagyon barnulna egy alufólia darabbal betakarom.
  • Ha elkészült 2-3 órát állni hagyom, így könnyebb lesz szeletelni.
Összegzés
Recept neve
Habkönnyű birsalmás pite recept
Szerző:
Közzétéve
Előkészület ideje