Rostos birsalmalé készítése

A rostos birsalmalé biztosan mindenki kedvence lesz, szívesen fogyasztják majd a gyermekek is. A birsalmalé mellékterméke egyébként egy birsalma-püré is lesz, ezt is ehetjük akár a vajas kenyér mellé is.

Lássuk tehát, hogyan alakul a rostos birsalmalé készítése!

Hozzávalók:

A megadott mennyiségekből körülbelül négy adag fog készülni.

  • 1 kg birsalma vagy birskörte
  • 2 evőkanál cukor (Helyettesíthető mézzel vagy bármilyen más, alternatív édesítőszerrel. Az édesítés teljes elhagyását, legalábbis első próbálkozás alkalmával, nem javasoljuk a birsalma kissé fanyar íze miatt. Később azonban lehetséges csökkenteni az édesítés mennyiségén.)
  • Fűszerek: ízlés szerint fahéj, szegfűszeg. Javaslatunk körülbelül egy-egy evőkanálnyi mennyiség. Lehetséges más, különlegesebb, keleties ízvilággal is kísérletezni. Ha van lehetőségünk megvásárolni, próbáljuk ki a kardamom és a csillagnánizs nyújtotta varázslatos ízélményt.)
  • 1-2 darab citrom leve, vagy hasonló mennyiségben lehetőség szerint 100%-os citromlé.

Elkészítés:

Hámozzuk meg a birsalmákat és tisztítsuk meg őket alaposan! Legyünk kíméletlenek a megbarnult részekkel! Szánjuk rá az időt és az energiát erre a munkafolyamatra, hiszen fáradságos feladatról van szó. A mennyeien ízletes végeredmény azonban mindenért kárpótolni fog.

Vágjuk fel a birsalmákat, legalább gerezdekre, de akár még apróbb darabokra is!

Tegyük a darabokat egy lábasba, adjuk hozzá a citromlevet és öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje!

Ízesítsük igény szerint fahéjjal, cukorral és szegfűszeggel!

Forraljuk fel a kompótot, majd alacsonyabb fokozaton főzzük még körülbelül húsz percig!

Ekkor ellenőrizzük, hogy megpuhultak-e teljesen a birsalmák és igény szerint esetleg főzzünk még rajtuk egy kicsit!

Ha elég puhák már, a levet külön üvegbe tölthetjük. Ezen a ponton tulajdonképpen el is készült a birsalmalé.

A birsalmapürét lecsöpögtetjük, az itt keletkező levet pedig felfogjuk és hozzáadjuk a már elkészült birsalmaléhez, hogy igazán rostos birsalmalevet kapjunk.

Így tehát kaptunk egy rostos birsalmalevet és egy birsalmapürét, amit akár a kenyérhez is ehetünk, jellemzően pedig sült húsokhoz tálalhatjuk.

Frissítsük fel a napunkat és turbózzuk fel az egészségünket tehát a rostos birsalmalével! Jó hír, hogy így pedig gyakorlatilag kétféle ételt is készíthetünk és a folyamat során elkészülő pürét is hasznosíthatjuk!

Összegzés
recipe image
Recept neve
Rostos birsalmalé elkészítése
Szerző:
Közzétéve
Teljes elkészítési idő
Átlagos értékelés
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)