A birsalmasajt cukor nélkül többféleképpen elkészíthető, ha diétás finomságra vágyunk. Ha szeretjük a birs fanyarságát, akkor simán cukormentesen, de ha ragaszkodunk az édes íz élményhez, akkor a birsalmasajt készítése természetes édesítővel, pl. eritrittel is kivitelezhető. Cukorbetegek számára is kiváló birsalmasajt receptek következnek.

A legegyszerűbb cukormentes birsalmasajt változat szerint az édes ízről is lemondunk, mert kihagyjuk a cukrot (és a többi édesítőt) a birssajtból.  

Hozzávalók: 

 • 1,5-2 kg birs
 • 1 db citrom
 • vanília aroma/vanília kikapart belseje
 • ízlés szerint fahéj, durvára aprított dió

Édesítős változathoz:

 • 1 kg birs péphez 50 dkg eritrit vagy 40-50 dkg nyírfacukor

Birsalmasajt cukor nélkül – sütőben szárítva, aszalva

A hagyományos birsalmasajthoz hasonlóan állunk neki:

 1. Megmossuk a birsalmákat, kefével megsikálva.
 2. Hámozás nélkül kicsumázzuk,négyfelé vágjuk a gyümölcsöket.
 3. Fél óráig főzzük annyi vízzel, amennyi pont ellepi.
 4. Pépesítjük (pl. botmixerrel).
 5. Beletesszük a citrom levét és a vaníliát, fahéjat.
 6. Alacsony lángon nagyon sűrűre főzzük. Akkor jó, ha tányérra cseppentve megdermed.
 7. Ha dióval készítenénk a birssajtot, ilyenkor érdemes beletenni. 
 8. Sütőrácsra helyezett sütőpapírra kenjük a masszát
 9. Kb. 75 Celsius fokon szárítjuk

A kiszárításra nagyon ügyeljünk, mert ezzel tartósítjuk ezt a szuper-egészséges fanyar csemegét!

Birsalmasajt édesítővel, eritrittel vagy nyírfacukorral – őzgerinc formában

A korábbi cukormentes recepthez hasonlóan készítjük. A különbség csupán annyi, hogy a pépesítés előtt tegyük bele az édesítőt.

 • Ha eritritet használunk: 1 kg péphez 50 dkg eritritritet adjunk, ha kevesebb a pép, akkor arányosan csökkentsük a mennyiséget
 • Ha nyírfacukorral szeretnénk édesíteni, akkor valamivel kevesebbet kell beletenni, mint a “rendes” cukros változat esetében, mivel édesebb ízélményt nyújt a nyírfacukor. Kb. 40 dkg nyírfacukor elegendő lesz. A cukorcsökkentés mellett szól az az érv is, hogy nehezebben szilárdul meg a nyírfacukorral készült változat, mint a hagyományos.

Amikor besűrűsödik, akkor egy kicsit hagyjuk hűlni, majd öntsük folpackkal bélelt őzgerinc formába. Ha túl sok a mennyiség, akkor tálkákba, szilikon formákba is öntözgethetjük a birs masszát. 

1-2 napot hagyjuk dermedni, majd borítsuk zsírpapírra. Forgassuk meg időnként, hogy hamarabb kiszáradjon! Minél később csomagoljuk, hogy a bent maradt nedvességtől ne induljon romlásnak. Akár fél évig is eláll!

Könnyebben kiszárad a diétás birs, ha vékonyan kenjük a sütőpapírra!

Ha nem akarunk a birsalma pucolgatásával és pépesítésével bajlódni, érdemes konyhakész birsvelőt vásárolni! Ebben mi is tudunk segíteni, ha a kapcsolattartói űrlapon, vagy az info@birs.hu címen ír nekünk. 

Honnan tudom, hogy elég sűrűre főtt a birsalma a birssajthoz?


A birsalma megfelelő sűrűségűre főzésének megállapításához a következőket ajánlom:

 1. Konisztencia Teszt: A birsalma masszának elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy ne folyjon szét, amikor egy kanállal megemeljük. Ha a massza lassan, de folyamatosan lecsorog a kanálról, akkor még túl híg.
 2. Tányér Teszt: Egy kis mennyiségű birsalma masszát tegyünk egy hideg tányérra. Hűtsük le néhány percig, majd húzzunk végig rajta egy ujjal vagy kanállal. Ha a massza megmarad, és nem folyik vissza az ujj nyomán keletkezett résbe, akkor megfelelően sűrű.
 3. Hőmérsékleti Teszt: A birsalma massza sűrűségét akár hőmérővel is ellenőrizhetjük. A megfelelő sűrűségű birsalma massza hőmérséklete általában körülbelül 104-105 °C (219-221 °F) között van.
 4. Időbeli Szempontok: Figyeljünk a főzés idejére is. Általában a birsalma massza sűrűségének eléréséhez 1-2 óra főzési idő szükséges, de ez változhat az alapanyagok mennyiségétől és minőségétől függően.

Ha a massza még mindig túl híg, folytathatja a főzést alacsony hőmérsékleten, amíg el nem éri a kívánt sűrűséget. Fontos, hogy rendszeresen kevergessük, hogy elkerüljük az alján való megégést.

+ tipp a diétás birsalma sajt elkészítéséhez!

Keressünk rá angolul: diet quince membrillo without sugar – a képes találatok között láthatjuk, hogy hányféleképpen és milyen vastagságban érdemes elkészíteni a cukormentes birssajtot!

Összegzés
recipe image
Recept neve
Birsalmasajt készítése cukor nélkül - diétásan
Szerző:
Közzétéve
Átlagos értékelés
3.51star1star1star1stargray Based on 52 Review(s)