A birsalmasajt cukor nélkül többféleképpen elkészíthető, ha diétás finomságra vágyunk. Ha szeretjük a birs fanyarságát, akkor simán cukormentesen, de ha ragaszkodunk az édes íz élményhez, akkor a birsalmasajt készítése természetes édesítővel, pl. eritrittel is kivitelezhető. Cukorbetegek számára is kiváló birsalmasajt receptek következnek.

A legegyszerűbb cukormentes birsalmasajt változat szerint az édes ízről is lemondunk, mert kihagyjuk a cukrot (és a többi édesítőt) a birssajtból.  

Hozzávalók: 

  • 1,5-2 kg birs
  • 1 db citrom
  • vanília aroma/vanília kikapart belseje
  • ízlés szerint fahéj, durvára aprított dió

Édesítős változathoz:

  • 1 kg birs péphez 50 dkg eritrit vagy 40-50 dkg nyírfacukor

Birsalmasajt cukor nélkül – sütőben szárítva, aszalva

A hagyományos birsalmasajthoz hasonlóan állunk neki:

  1. Megmossuk a birsalmákat, kefével megsikálva.
  2. Hámozás nélkül kicsumázzuk,négyfelé vágjuk a gyümölcsöket.
  3. Fél óráig főzzük annyi vízzel, amennyi pont ellepi.
  4. Pépesítjük (pl. botmixerrel).
  5. Beletesszük a citrom levét és a vaníliát, fahéjat.
  6. Alacsony lángon nagyon sűrűre főzzük. Akkor jó, ha tányérra cseppentve megdermed.
  7. Ha dióval készítenénk a birssajtot, ilyenkor érdemes beletenni. 
  8. Sütőrácsra helyezett sütőpapírra kenjük a masszát
  9. Kb. 75 Celsius fokon szárítjuk

A kiszárításra nagyon ügyeljünk, mert ezzel tartósítjuk ezt a szuper-egészséges fanyar csemegét!

Birsalmasajt édesítővel, eritrittel vagy nyírfacukorral – őzgerinc formában

A korábbi cukormentes recepthez hasonlóan készítjük. A különbség csupán annyi, hogy a pépesítés előtt tegyük bele az édesítőt.

  • Ha eritritet használunk: 1 kg péphez 50 dkg eritritritet adjunk, ha kevesebb a pép, akkor arányosan csökkentsük a mennyiséget
  • Ha nyírfacukorral szeretnénk édesíteni, akkor valamivel kevesebbet kell beletenni, mint a “rendes” cukros változat esetében, mivel édesebb ízélményt nyújt a nyírfacukor. Kb. 40 dkg nyírfacukor elegendő lesz. A cukorcsökkentés mellett szól az az érv is, hogy nehezebben szilárdul meg a nyírfacukorral készült változat, mint a hagyományos.

Amikor besűrűsödik, akkor egy kicsit hagyjuk hűlni, majd öntsük folpackkal bélelt őzgerinc formába. Ha túl sok a mennyiség, akkor tálkákba, szilikon formákba is öntözgethetjük a birs masszát. 

1-2 napot hagyjuk dermedni, majd borítsuk zsírpapírra. Forgassuk meg időnként, hogy hamarabb kiszáradjon! Minél később csomagoljuk, hogy a bent maradt nedvességtől ne induljon romlásnak. Akár fél évig is eláll!

Ha nem akarunk a birsalma pucolgatásával és pépesítésével bajlódni, érdemes konyhakész birsvelőt vásárolni! Ebben mi is tudunk segíteni, ha a kapcsolattartói űrlapon, vagy az info@birs.hu címen ír nekünk. 

Összegzés
recipe image
Recept neve
Birsalmasajt készítése cukor nélkül - diétásan
Szerző:
Közzétéve
Átlagos értékelés
3.51star1star1star1stargray Based on 35 Review(s)