Az aszalt birsalma nagyon finom téli csemege, ráadásul kevesebb helyet foglal el mintha befőtt vagy lekvár formájában tartósítanánk. Mivel önmagában fanyar az aszalt birs, ezért lehet cukorral átitatni, azaz kandírozni. De birses köretnek is tökéletes lesz.  Ha nem szeretnénk birsalmát aszalni, akkor viszonylag gyorsan elkészül a mézes-fahéjas birsalma sütőben sütve. Köztes megoldás a a lassan sült birsalma. Ilyenkor 190 fok helyett 140-150 fokos sütőben készítjük el kb. 2 óra alatt a birsalmákat.  A sült birsalmát megbolondíthatjuk egy kis vaníliafagyival is, persze a cukortól és a méztől a birsalma – amúgy alacsony –  szénhidráttartalma igencsak megugrik. Többféle sült birsalma receptet is hoztam ezért, de bátran kísérletezzünk a hozzávalókkal: szegfűszeg, citromhéj, narancs – bármi, ami tipikus karácsonykor. 

Ami még fontos! A birsalma sütéskor levet ereszt. Ne dobjuk ki, hanem leszűrve öntsük üvegbe, így finom birsalmalét vagyis inkább sült birsteát kapunk!

Fahéjas sült birsalma sütőben sütve – fagyival

Ez a fahéjas sült birsalma  nem épp egy fogyókúrás finomság, mivel cukorral – sőt – vaníliafagyival a legfinomabb!

Fahéjas sült birsalma hozzávalók

  • 4 db birs – kb. 600 g
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 3 evőkanál cukor   35 g
  • 1 tk őrölt fahéj – 3 g
  • 4 gombóc vanília fagylalt – 250 ml – el lehet hagyni, de fagyival az igazi!

A sütőben sült fahéjas sült birsalma elkészítése

  1. Melegítsük elő a sütőt 190ºC-ra.
  2. Mossuk meg és konyharuhával szárítsuk meg a birsalmát. 
  3. Vágjuk hosszában ketté, és távolítsuk el a magházakat. Karalábévájóval lehet próbálkozni, de én csak beszúrom a kést ferdén a magház alá, és körbekanyarítom. Így egy kis kúp formájában távolítom el a magházat. A legegyszerűbb mégis talán sülés és hűlés után kiszedni a magházat.
  4. A félbevágott birsalmákat a vágott oldalukkal felfelé egy tepsibe tesszük.
  5. Egy kis tálban keverjük össze a citromlevet, a fahéjat és a cukrot, majd adagoljuk a birsalmákra.
  6. Öntsünk körülbelül fél csésze vizet a tepsibe.
  7. A tepsit helyezzük középmagasan a sütőbe. 
  8. Kb. 40 percig sütjük, amíg a birsalma megpuhul.
  9. A birsalmát legalább 30 percig hagyjuk kihűlni, majd melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk –  lehetőleg fagyival. 🙂

Sütőben sült birsalma mézzel és fahéjjal

Hozzávalók

  • 6 db birsalma
  • 6 db csillagánizs
  • 6 teáskanál méz
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 darabka vaj a jénai kikenéséhez

A mézes sült birsalma elkészítés:

  1. A birsalmát készítsük elő a korábban leírt módon..
  2. Egy tűzálló tálat vagy tepsit kenjünk ki vajjal, és rendezzük el benne az birsalmákat.
  3. A mézet keverjük össze a fahéjjal, majd a keveréket kanalazzuk a gyümölcsökre, mehet rájuk egy-egy csillagánizs is.
  4. Sütőben süssük 180 fokon körülbelül 35-40 percig. Amikor az almába könnyen bele lehet szúrni egy hegyes kést, vegyük ki a sütőből, és csorgassunk rá még egy kis mézet. 🙂

Aszalt vagy kandírozott birsalma készítése

Az aszalt birsalma készítéséhez nem írok hozzávalókat, mert elég pár darab birsalma, illetve cukr, ha cukrosan akarjuk elkészíteni. Ez gyakorlatilag a lassan sült vagy szárított birsalma receptje, amibe belecsempésztem a kandírozást is alternatívaként. 

  1. A birsalmákat megmossuk, kefével eltávolítjuk a molyhokat.
  2. A magházat kivágjuk,a birseket felszeleteljük, kandírozás esetén kockákra vágjuk. Ha nem akarunk cukrot használni, akkor lépjünk az 5. pontra. 
  3. Ha cukros aszalt birset szeretnénk készíteni, akkor egy tálba öntsünk annyi vizet, ami a birsalmákat ellepi. A vizet mérjük le mérlegen, és fele annyi cukrot tegyünk hozzá. pl. 1 liter vízhez fél kiló cukrot. A kandírozott birshez közel ugyanannyit, tehát 90 dkg-ot, mivel a kandírozás lényege a gyümölcsök cukoroldattal való telítése.
  4. Forraljuk fel a cukros vizet. Minél tovább forr, annál sűrűbb szirupot kapunk, de ha nem kandírozni akarunk, akkor forrás után tegyük hozzá a birsalmákat, és főzzük a cukros vízben pár perctől akár fél óráig is attól függően, hogy mennyire szeretnénk, hogy átlátszó legyen. Itt megint csak a kandírozás kíván több időt. 
  5. Tepsikben vagy aszaló tálcákon szétterítjük a birsalmát,  majd hálóval (függönnyel) letakarva a napra tesszük, többször megforgatjuk a nap folyamán. Ha (már) nem süt a nap, akkor 50-70 Celsius fokon néhány órát tovább aszaljuk úgy, hogy a sütő ajtaját egy vastagabb fakanál nyelével kitámasztjuk, hogy a nedvesség tudjon távozni. 
  6. Ha teljesen kiszáradt, akkor betehetjük dobozokba vagy üvegekbe.Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy rendesen megaszalódott-e a birsalma, tegyük vászonzsákba vagy hagyjuk a napon még egy napig. 
Összegzés
recipe image
Recept neve
Sült birsalma elkészítése, aszalt birsalma receptek
Szerző:
Közzétéve
Átlagos értékelés
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)