Birsalma csatni/birsalma chutney recept
Sokak kedvence, őszi csemegéje a fanyar, kissé édes, kissé savanyú birsalma. Kompótnak, befőttnek, lekvárnak ideális gyümölcs, hiszen így egész télen élvezhető, így a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok jól hasznosíthatóak a napfényben és vitaminban szegényebb téli hónapokban. Régen szokás volt a birsalmákat nagymamáink jól szellőző spájzaiban egymástól tisztes távolságra felsorakoztatni, vigyázva, nehogy összeérjenek, mert akkor óhatatlanul megkezdődik a gyümölcs rothadása. Akkor a sötét téli hónapokban még sokáig lehetett birsalmát ropogtatni. De kedvelt ínyencség volt a birsalma sajt is, diódarabokkal a belsejében.
Mára a birsalma csatnival, vagy angolosan chutney-val bővült a birsalma fogyaszthatóságának palettája. De mi is az a csatni, ami alig néhány év alatt meghódította a magyar gasztronómia világát és a magyar emberek ízlését? Ez az eredetileg Indiából származó és az angol gyarmatbirodalom révén Európába kerülő finomság egy friss gyümölcsből és/vagy zöldségekből fűszerekkel készülő lekvár állagú mártás. Elsősorban főtt húsokhoz, sültekhez szokás feltálalni, de palacsintába is kitűnő töltelék. Ráadásul dunsztolással tartósítható, így egész télen élvezhető formás kis üvegekbe zárva, a kamra polcain felsorakoztatva. Ügyes háziasszonyok a birsalma csatnit vagy egyéb csatnikat ajándékozásra is használják. Az alapanyagok általában szezonális gyümölcsök és zöldségek kombinációja a hozzájuk legjobban illő fűszerekkel. Az alapanyagokon kívül a jó ízlés és a kreativitás nélkülözhetetlen a jó csatnihoz, ez a birsalma csatnira is érvényes..
Hozzávalók
- 1 kg birsalma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál barnacukor
- 1 kávés kanál fahéj
- 1 kávés kanál szegfűszeg
- 1 kávés kanál őrölt chili
- 1 kávéskanál reszelt gyömbér vagy por
- egy csipet só
- kevés olíva olaj
- néhány csepp friss citromlé
A birsalma csatni elkészítés
A birsalmákat megmozzuk, feldaraboljuk és fahéjjal, szegfűszeggel puhára főzzük. A barnacukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a puhára főtt birsalmát, az olíva olajat és a fűszereket, jól összefőzzük. A citromlét a végső ízesítésre tartogatjuk, amikor a birsalma csatni már lekvársűrűségűre változott. A hiányzó fűszereket ekkor még hozzá lehet adni. Ha azonnal akarjuk fogyasztani, kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízei. Ha tartósítani akarjuk, akkor kicsi üvegekbe öntjük, fejre állítjuk minimum 5 percig, majd dunsztba tesszük. Egész télen eláll.






Kedves Jakab Birs!
A hozzávalók között lévő fokhagymát és a hagymát mikor kell az ételbe belerakni?
Előre is köszönöm!
Kedves Edina!
„A hiányzó fűszereket ekkor még hozzá lehet adni.” – Igen, ez nem egyértelmű. Ráadásul megszoktuk, hogy a hagymát előtte olajon pirítjuk. Egyébként a csatni olyan összedobálós, sokáig főzős recept. A titka, hogy kb. 1,5 óráig érdemes főzni összesen. A receptet nem én tettem fel kivételesen, de ha mindent beteszünk egy fazékba, és sűrűre főzzük, akkor is tökéletes lesz.