Birsalma csatni/birsalma chutney recept

Sokak kedvence, őszi csemegéje a fanyar, kissé édes, kissé savanyú birsalma. Kompótnak, befőttnek, lekvárnak ideális gyümölcs, hiszen így egész télen élvezhető, így a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok jól hasznosíthatóak a napfényben és vitaminban szegényebb téli hónapokban. Régen szokás volt a birsalmákat nagymamáink jól szellőző spájzaiban egymástól tisztes távolságra felsorakoztatni, vigyázva, nehogy összeérjenek, mert akkor óhatatlanul megkezdődik a gyümölcs rothadása. Akkor a sötét téli hónapokban még sokáig lehetett birsalmát ropogtatni. De kedvelt ínyencség volt a birsalma sajt is, diódarabokkal a belsejében.

Mára a birsalma csatnival, vagy angolosan chutney-val bővült a birsalma fogyaszthatóságának palettája. De mi is az a csatni, ami alig néhány év alatt meghódította a magyar gasztronómia világát és a magyar emberek ízlését? Ez az eredetileg Indiából származó és az angol gyarmatbirodalom révén Európába kerülő finomság egy friss gyümölcsből és/vagy zöldségekből fűszerekkel készülő lekvár állagú mártás. Elsősorban főtt húsokhoz, sültekhez szokás feltálalni, de palacsintába is kitűnő töltelék. Ráadásul dunsztolással tartósítható, így egész télen élvezhető formás kis üvegekbe zárva, a kamra polcain felsorakoztatva. Ügyes háziasszonyok a birsalma csatnit vagy egyéb csatnikat ajándékozásra is használják. Az alapanyagok általában szezonális gyümölcsök és zöldségek kombinációja a hozzájuk legjobban illő fűszerekkel. Az alapanyagokon kívül a jó ízlés és a kreativitás nélkülözhetetlen a jó csatnihoz, ez a birsalma csatnira is érvényes..

Hozzávalók

  • 1 kg birsalma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál barnacukor
  • 1 kávés kanál fahéj
  • 1 kávés kanál szegfűszeg
  • 1 kávés kanál őrölt chili
  • 1 kávéskanál reszelt gyömbér vagy por
  • egy csipet só
  • kevés olíva olaj
  • néhány csepp friss citromlé

A birsalma csatni elkészítés

A birsalmákat megmozzuk, feldaraboljuk és fahéjjal, szegfűszeggel puhára főzzük. A barnacukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a puhára főtt birsalmát, az olíva olajat és a fűszereket, jól összefőzzük.  A citromlét a végső ízesítésre tartogatjuk, amikor a birsalma csatni már lekvársűrűségűre változott. A hiányzó fűszereket ekkor még hozzá lehet adni. Ha azonnal akarjuk fogyasztani, kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízei. Ha tartósítani akarjuk, akkor kicsi üvegekbe öntjük, fejre állítjuk minimum 5 percig, majd dunsztba tesszük. Egész télen eláll.

Összegzés
recipe image
Recept neve
Bisalma csatni (chutney) recept
Szerző:
Közzétéve