Ami elsőként eszünkbe jut a birsalma vagy birskörte felhasználásakor természetesen egy desszert, a birsalma sajt. Mivel nagymamáink klasszikus édessége nem hiányozhat az ünnepi asztalról, megosztom a receptjét. Sokáig eláll hűvös helyen egy sütőpapírba csomagolva – ha alaposan kiszárítjuk – így a birsalmasajt tárolása sem okoz gondot.
Elkészítési idő viszont hosszú, közel három óra!! A helyzetünk nem rózsás ha erre vállalkoztunk, mert folyamatos mellette állást, kevergetés igényel! Szóval akkor kezdjünk hozzá, ha időnk engedi! De: megéri!
BIRSALMA SAJT ELKÉSZÍTÉSE EGYSZERŰEN
BIRSALMASAJT HOZZÁVALÓK:
- 1 kg tisztított, feldarabolt birsalma
- 0.75 kg kristálycukor
- 1 db bio citrom
- 10 dkg durvára vágott dió
A BIRSALMASAJT ELKÉSZÍTÉSE
- A birsalmák felületéről ledörzsöljuk a bolyhokat és alaposan megmossuk.
- Kivágjuk a csumát és a hibás részeket
- Hámozás nélkül feldaraboljuk
- Nagyon sűrűre kell főzni, egyébként nem szilárdul meg
- Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi
- belecsavarjuk a fél citrom levét
- puhára főzzük
- a levét leszűrjük egy pohárba és miközben folytatjuk a munkát, bekortyolgatjuk
- a leszűrt, lecsepegtetett birset botmixerrel pépesítjük.
- majd a citrom másik felét hozzáadva, főzzük, sűrítjük ( közel 60 percig)
- a hozzáadott cukorral tovább főzzük, folyamatosan keverjük (kb.30 percig)
- akkor kész, ha csepp-próbánk azonnal megdermed.
- hozzáadjuk ilyenkor még a darabolt diót
- sütőpapírral bélelt tetszetős formába öntjük, szárítjuk
- szárítás közben forgatjuk, hogy egyenletesen kiszáradjon
- ha ez megtörtént, sütőpapírba csomagolva, hűvös helyen tároljuk.
Ha nem tudunk elég időt szakítani ennek a klasszikus csemegének az elkészítésére, akkor sem maradunk ki a birs illatos zamatából, mert bőven van választék a kevésbé időigényes birslekvár, birsalma mártás, birsalma kompót, birsalma lé, birs kompót, birsalmaszörp készítésére.






Tisztelt Jakab család! Több, mint 20 éve készítjük néhány alacsony törzsre nevelt gellérthegyi birsfáink terméséből a birsalmasajtot, de ismét tanultunk Önöktől valamit, miszerint a pép egyórás kevergetése után még 30 percig keverjük a cukorral. Köszönjük szépen! Tegnap készítettünk 10 kg. tömegű termésből sajtot, mára kijött a formákból, bizony jócskán több, mint egy óra hosszat kevertük, de nem is lett belőle Lusta Asszony sajtja, azaz lekvár.Merem állítani, hogy az interneten ilyenkor terjedő főzési tanácsok nagy része nem állja meg a helyét, 20 perc “rotyogtatás” stb. Mi 2 éve szintén igénybe vesszük
botturmixot,de nagyanyám majd’ 100 éves lószószőr szitáját sem feledjük, sem régi-régi fagombáját a paszirozáshoz. Gratulálunk a sikeres 2020-as értékesítéshez is. Nekünk van egy Bereczki fajtánk is, majd később jön a kert utolsó ajándéka,a kissé méltatlanul elfeledett naspolya. Ez a fánk permetezés nélkül-idén tőlünk kívülálló okokból a tavaszi lemosót sem tudtuk elvégezni- a kert egészséges fáinak mintaképe ,igen nagy termést ígérve. További miden jót kívánva:Molnár István Mihály és felesége Jutka,Gellért-hegy
Kedves Jutka és István!
Köszönjük a kedves szavakat! Hálánk jeléül az Édenkert Magazinban megjelent cikkükre hivatkoztunk a http://birs.hu/bevalt-birsalma-receptek-birsalmas-etelek/ oldalunkról.